Големият победител на тазгодишното раздаване на наградите "Оскар" е лентата

...
Големият победител на тазгодишното раздаване на наградите "Оскар" е лентата
Коментари Харесай

Зелената книга грабна Оскар за най-добър филм

Големият победител на тазгодишното разпределяне на премиите "Оскар " е лентата "Зелената книга " на режисьора Питър Фарели. Освен най-престижната премия - за най-хубав игрален филм, той бе отличен за най-хубав oоригинален сюжет и донесе на артиста Махершала Али предстоящ приз в категорията за най-хубава поддържаща мъжка роля. Това е втора статуетка в кариерата на чернокожия артист, който завоюва преди години за кино лентата “Лунна светлина”.

“Зелената книга” споделя историята на американец расист, който отпътува на турне в южните щати с виртуозен негър музикант. От премиерата на “Зелената книга” той е подложен на яростни рецензии от страна на фамилията на пианиста Дон Шърли. Те дефинират облика му във кино лентата като “симфония от лъжи”, оповестява bTV.

“Рома” донесе награди за постановка и операторско майсторство на Алфонсо Куарон. Черно-бялата лента на “Нетфликс” беше наградена и в категорията за “Най-добър задграничен филм”. Потребителите онлайн спекулират, че повода “Рома” да не е филм на годината се дължи на това, че е продукция на “Нетфликс”.

Компанията за стрийминг услуги и преди е имала проблеми със свои филми. Журитата на огромни кино награди отхвърлят да ги включат в описите за награди, защото лентите не се излъчват в киносалоните. С “Рома” “Нетфликс” направиха изключение и филмът беше пуснат за малко по кината след неговата онлайн премиера, само че все пак компанията не съумя да бетонира позицията си в “голямото кино”.

Наградите за най-хубава мъжка и женска роля отидоха при Рами Малек за превъплъщението му във фронтмена на група Queen Фреди Меркюри и при Оливия Колман за ролята й в сатирата “Фаворитката”.

Малек одобри премията с думите, че той е преселник от Египет, което ненапълно се припокрива с историята на Фреди. “Направихме филм за един хомосексуален мъж, преселник, който изживя живота си без извинения. Фактът, че честваме него и тази история довечера, е доказателство, че си мечтаем за такива истории”, сподели Малек от сцената.

При дамите статуетката подмина ветерана в киното и любимец за победител Глен Клоуз, само че справедливо беше връчена на Оливия Колман. “Глен Клоуз, ти си моят кумир от толкоз от дълго време и аз не желаех събитията да се развият така”, сподели тя от сцената.

Актрисата Реджина Кинг завоюва премията за “Най-добра поддържаща женска роля” за кино лентата “Ако “Бийл стрийт” можеше да говори”. В прочувствена тирада Кинг благодари на сценариста Джеймс Болдуин, чийто разказ въодушевил лентата.

“Роди се звезда” донесе статуетка на певицата Лейди Гага за истинска ария. Тя и Брадли Купър извършиха песента Shallow онлайн по време на церемонията.

Церемонията мина без водещ и беше открита вместо от монолог от осъществяване на групата Queen и Адам Ламберт. За първи път рок величия вместо кинозвезди откриха церемонията. Решението беше взето, откакто артистът Кевин Харт, който трябваше да води празничната вечер, беше махленски в хомофобски изявления.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР