Големите кинотеатри в Америка и Европа ще покажат на 14

...
Големите кинотеатри в Америка и Европа ще покажат на 14
Коментари Харесай

Гледаме Соня Йончева като Федора на 14 януари в кината

Големите кинотеатри в Америка и Европа ще покажат на 14 януари новата режисура на операта „ Федора “ на режисьора Сър Дейвид Маквикър в Метрополитън опера с присъединяване на българското сопрано Соня Йончева и полският тенор Пьотр Бечала. Все още не е ясно в кои български кина ще бъде показана обилната режисура, която получи отлични ревюта от медии и аудитория.

 

На премиерата на 31 декември в Ню Йорк публиката посрещна с бурни аплодисменти Йончева още при появяването й на сцената, оповестяват медиите оттатък океана.

 

Критиците не пестят суперлативи за изявата й:

 

„ Сопраното Соня Йончева, един от най-завладяващите актьори през днешния ден, пее основната роля на съветската принцеса от 19-ти век, която се влюбва в килъра на годеника си, граф Лорис, изпята от звездния тенор Пьотр Бечала.

 

…Йончева свети в тази комплицирана роля, а гласът й е всесилен и овладян “

 

Broаdway review

 

“Сопраното Соня Йончева и тенорът Пьотр Бечала, играещи аристократи, затворени в поредност от изменничества и контра изменничества, пеят страстно -обичани и яростни;  Постановката на Дейвид Маквикар е динамична и красива. “

 

The New York Times

 

„ Мирела Френи, последното сопрано, което пее Федора в Mет, излъчваше великолепие и сдържана пристрастеност.  За съпоставяне Йончева беше по-властна и рискова, пеейки със независимост, която не се забелязваше нито в соловия й рецитал, нито като Елизабет дьо Валоа в „ Дон Карлос “ от Верди предишния сезон.  Емоционалната стихия на Федора разпали страсти в Йончева, което докара до свободно гладко, сладострастно звучене, равностойно на физическия искра, който тя внесе в ролята. ”

 

New York Classical Review

 

За Йончева срещата с Федора от едноименната опера на Умберто Джордано е втора, след триумфа й през предходната година в същата роля в режисура на „ Ла Скала “ в Милано.

 

„ Федора “ е комплицирана опера, за която е нужно време както на актьора, по този начин и на публиката да се ориентира в заплетената басня “, споделя Йончева.

Двете постановки на операта в „ Ла Скала “ и Метрополитън са радикално разнообразни. В Италия е направена модерна версия, а в Ню Йорк – класическа.

 

„ И двете са предизвикателство за мен като актьор, тъй като изискват положително актьорско разчитане на либретото и отлична вокална форма “, казва българското сопрано. 

 

Соня Йончева е фаворитка на американската рецензия и аудитория още с дебюта си в Метрополитън като Джилда в „ Риголето “ през 2013 година

 

Ролята на Федора е първата поява онлайн в Ню Йорк на Соня Йончева след пандемията от Ковид-19.

 

„ Тя е в изключителна вокална и физическа форма “, означават американските медии. Според шефа на Метрополитън Дейвид Гелб театърът през днешния ден има потребност от звезди като Йончева, с цел да върне публиката в операта.

 

През новия сезон Йончева ще се задържи в Ню Йорк дълго, тъй като ще взе участие в още няколко постановки на Метрополитън. В края на февруари тя ще пее в „ Норма “ на Белини след триумфа й в същата роля в „ Ковън гардън “ в Лондон и Театро „ Роял “ в Мадрид, в „ Бал с маски “, „ Медея “ и „ Дама Пика “,  за чийто министър председатели към момента няма дати.

 

За Нова година Йончева събра фамилията си в Ню Йорк, където отпразнува и рождения си ден. В първокласния апартамент против Метрополитън Соня споделя дните след Нова година със брачна половинка си Доминго Хиндоян, който е главен  диригент на Филхармонията в Ливърпул, майка си Теменуга Йончева, която се грижи за двете им деца Матео и София.

 

„ Великден ще чествам обаче в България, тъй като това е един от най-хубавите християнски празници “, каза Соня Йончева.

 

Световноизвестното сопрано ще зарадва българските си фенове с два концерта с бароков репертоар – на 12 и на 15 април в столичната зала „ България “ дружно с фестивалния оркестър „ Изкуството на барока “  с диригент Зефира Вълова.

 

Билети от  и в касите на EasyPay.

 

Снимки: SY11
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР