Големите животни живеят по-дълго: котката живее повече от мишката, мечката

...
Големите животни живеят по-дълго: котката живее повече от мишката, мечката
Коментари Харесай

Защо големите кучета живеят по-кратко от малките?

Големите животни живеят по-дълго: котката живее повече от мишката, мечката - повече от котката. Синият кит - повече от всички останали.

Учените считат, че това е обвързвано с метода, по който животните с разнообразни размери употребяват силата.

Но в границите на един тип се случва противоположното. Такава взаимозависимост е видяна при мишките, конете, а съгласно някои проучвания - и при индивида. И кучетата не са изключение. Малките породи живеят приблизително сред 12 и 14 години, по-големите 8 - 10, а така наречен " колоси " - сред 5 и 8.

Според учените повода за това огромните кучета да живеят по-кратко е обвързвана с метода, по който са селектирани от индивида и с метода, по който порастват.

От раждането до първия си рожден ден немският дог усилва тежестта си многократно. За същото време вълкът нараства 60 пъти, пуделът - 20 пъти, а индивидът - единствено три пъти. Според проучвания, извършени в последните няколко години това ускорено повишаване е обвързвано със засилена интензивност на свободните радикали.

Ново проучване, фокусирано напълно върху кучетата и основаващо се на данни от 74 породи и над 50 000 животни, открива, че огромните кучета остаряват по-бързо.

Освен това по-големите кучета са по-предразположени към заболявания на растежа, костно-мускулни, стомашно-чревни и туморни болести. Всичко това е обвързвано с ускорения напредък.

Това евентуално са неприятните последици от човешката селекция за реализиране на огромни размери за малко време (в съпоставяне с хилядолетията естествена еволюционна селекция).

(mentalfloss.com)

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР