Големи промени на митниците! Агенция “Митници вече е готова за

...
Големи промени на митниците! Агенция “Митници вече е готова за
Коментари Харесай

Големи промени на митниците! Нови КПП-та, закриват се тези за Румъния и Гърция, разделят се колите от камионите…

Големи промени на митниците! Агенция “Митници ” към този момент е подготвена за Шенген освен по въздух и вода, само че и по суша. По най-натоварените гранични пунктове ще се раздели товарният трафик от този на леките коли. На летищата пасажерите, идващи и пътуващи към страни отвън Шенген, ще бъдат отделени от останалите, с цел да бъдат проверявани. Ще има и нови гранични контролно-пропускателни пунктове, споделиха за “24 часа ” от Агенция “Митници ”.

Ще се поставят и мобилни рентгени за следене на рискови транспорти и те към този момент са част от европейската система за следене на акцизни артикули.

Въведени са нови системи за разбор на риска и автоматизирано селектиране на рискови артикули и транспорти. Работи се по въвеждането на система за следене на трафик в действително време. Над 2000 камери записват на всеки пункт и са свързани с централния сървър, което внезапно е свило нарушаванията и корупцията по пунктовете.

Предстоящото приемане на България в Шенген освен по въздух и вода, а и по суша, което съгласно финансовия министър Асен Василев се обрисува да се случи на 1 януари 2025 година, ще промени освен броя на пунктовете, само че и техните функционалности, споделят от митниците.

Нови пунктове ще облекчат още трафика след 2025 година

Планирани са такива на българо-македонската граница: Симитли-Пехчево и Струмяни-Берово. Към Турция ще има пешеходен пункт на Резово и пункта Белеврен-Ахлатлъ.

Първата осезаема смяна ще бъде закриването на ГКПП-тата на границата ни с Гърция и Румъния.

Това значи, че пътуването до тези страни ще става изцяло свободно. Летищата, които са по едно и също време и Шенгенска, и вътрешна за Европейски Съюз граница, би трябвало да отделят потоците на заминаващи и идващи от страни, които са в Шенген, с останалите, които не са. Товарните и круизните кораби и пасажерите на тях ще бъдат проверявани, в случай че идват от страна отвън зоната за свободно пътешестване. Засега е планувано това да става на пасажерските терминали в Бургас, Несебър и Варна.

Гранични инспекции ще има наложително за идващите и заминаващите – товари, пасажери и коли, от и към трети страни.

Митнически инспекции остават наложителни за всеки по суша, въздух и вода, в случай че идва от страни отвън Шенген.

За всички останали инспекциите ще са построени на база разбор на риска, като той се преценя по няколко критерия. Зависи освен от страната, от която идват или към която отиват, а и от пренасяната стока.

На граничните пунктове на летища и пристанища вместо граничен надзор може да има неочаквани полицейски инспекции.

Митническият надзор остава и ще продължи да има митническо оформяне на стоките, обработки по премерване на масата на пътни транспортни средства, разрешителния режим, винетния надзор.

Подготовката ни за Шенген планува и поправки и модернизиране на съществени ГКПП-та.

През 2023 година е направена частична реорганизация на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ посредством построяването на две нови профилирани входящи трасета за хладилни камиони и артикули, подлежащи на формален надзор от Българската организация по сигурност на храните. Инвестицията е за 5 млн. лева

Трасетата към този момент са оборудвани с автоматизирани везни и дезинфекционни рамки, както и с всички нужни други уреди, ускоряващи граничния надзор. Увеличаването на броя на входящи трасета за товарни коли от 10 на 12, построяването на втора обособена площадка за рентгенови инспекции и заслон над съществуващата, както и реорганизацията на трафика усилиха пропускателната дарба на пункта и надлежно времето за изчакване на вход в страната понижа, сподели Павел Тонев, до неотдавна началник на митниците, а в този момент консултант на финансовия министър.

Започна и реконструкцията на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Станке Лисичково “, известно като митнически пункт Логодаж.

След привършване на огромното му уголемение трасетата ще станат по три в посока.

Две за лек и едно за тежък трафик в посока, ще се построят нови площадки за стерилизация, хладилен резервоар и рентген, ще се слагат нови кабини, осветяване и козирка. Предстои създаване на нова административна постройка, халета за щателна митническа инспекция, санитарни пространства за преминаващите, както и цялата прилежаща водопроводна и информационна инфраструктура. С реализиране на реконструкцията с изключение на повишение на пропускателната дарба ще се реализира и по-ускорена обработка на тежкия трафик посредством събиране на една линия на всички контролни действия от компетентността на Агенция “Митници ”.

През 2023 година стартира и втората фаза от реконструкцията на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “, която се чака да завърши напролет на 2024 година

Целта е увеличението на броя на входящи и изходящи трасета за пътнически коли. Втората фаза планува създаване на трасета за гранични инспекции, ситуирани под общ заслон.

Промени се случват и в осведомителната система на митниците – БИМИС.

През 2023 година тя към този момент прави трансгранично признание на електронни идентичности. Има нов програмен продукт за обработка на информация. Митниците са една от първите институции у нас, които имат частен облак в държавния бранш.

Дейностите по митническото оформяне на вноса, износа и преноса към този момент са изцяло цифровизирани.

С развиването на IT системите бе дадена опция хартиените документи в главните митнически процеси да бъдат напълно отстранени, а обслужването на интервенциите да става електронно.

Българските митници към този момент са част от системата за следене и надзор на акцизни артикули и за продан на акцизни данни. Страната ни е измежду първите седем страни от Европейския съюз, въвела опростени електронни процедури за транспорт на артикули, които минават пренос през нас. В момента е в ход въвеждането на система за надзор на транспортни средства в действително време, както и за автоматизирани разбор на данните и на риска, който да селектира подозрителни транспортни средства и товари. Във всички митнически институции работят над 2000 камери, за които е построена информационна съгласуваност. Това е свело до най-малко нарушаванията в тях.

 

Източник – 24 часа

Още вести четете в категория България
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР