Големи корабни компании предупреждават, че ситуацията със сигурността в Червено

...
Големи корабни компании предупреждават, че ситуацията със сигурността в Червено
Коментари Харесай

Корабните компании предупреждават, че кризата в Червено море се задълбочава

Големи корабни компании предизвестяват, че обстановката със сигурността в Червено море се утежнява макар напъните на Запада да ограничи офанзивите на йеменските бунтовници хути, предава Bloomberg.

Изпълнителните шефове на Moller-Maersk и Norden обявиха, че съгласно тях равнището на опасност в района продължава да се покачва. Това се случва, откакто японският корабен колос Mitsui OSK Lines (MOL) разгласи, че може спирането на работата по маршрута може да продължи една година.

Откакто в средата на ноември започнаха нападенията на хутите, огромна част от комерсиалния флот заобикаля този воден път. Районът стана още по-нестабилен, откакто Съединени американски щати и Обединеното кралство започнаха въздушни удари против Йемен в средата на предишния месец, което накара огромните корабособственици от всички браншове да заобикалят района.

Не сме очевидци на пик на опасността, в противен случай. Количеството или обсегът на оръжията, които се употребяват за тези набези, се уголемява и няма изясненост по кое време и по какъв начин интернационалната общественост ще може да се активизира и да ни подсигурява безвредно прекосяване “, съобщи основният изпълнителен шеф на Maersk Винсент Клерк.

Възприятията на корабните компании за риска са от голяма важност, тъй като точно те диктуват по кое време плавателните съдове ще се върнат в района. Всички притежатели обявиха, че ще продължат да трансформират маршрута на корабите си, до момента в който не стане безвредно да се пътува в Червено море. В допълнение към въздушните удари, подхванати от Съединени американски щати и Обединеното кралство, в Червено море работят и отбранителни сили, известни като интервенция „ Пазител на благоденствието “.

През последните няколко седмици военни кораби в района се пробват да предотвратят ракетни удари по търговски плавателни съдове, само че хутите не престават с офанзивите си. Успоредно с това се следи и растеж на сомалийското пиратство.

„ За да сме сигурни, че още веднъж ще плаваме през Червено море, би трябвало да има признаци за стабилизиране. Само когато това се съчетае с интервал без набези, комерсиалното мореплаване би могло да мисли за завръщане “, съобщи основният изпълнителен шеф на Norden Ян Ринбо.

Трябва да има деескалация на обстановката, а ние към момента не сме достигнали този миг. Ако не друго, то наподобява, че тя просто се изостря “, добави той.
Пренасочване на маршрута
Клерк съобщи, че Maersk ще продължи да трансформира маршрута на корабите си в региона на Африка още няколко седмици, а преди този момент съобщи, че компанията би трябвало да бъде „ безусловно сигурна “, че водният път е безвреден, преди да плава още веднъж там.

MOL твърди, че пренасочването на корабите ще продължи най-малко през идващите два-три месеца, а Norden не чака скорошно решение на казуса. В същото време сухото време значи, че Панамският канал – един от другите жизненоважни морски контролно-пропускателни пунктове в света – е с понижен трафик заради ниското равнище на водата. Наред с рецесията в Червено море това води до пренасочване на огромен брой кораби.

Това в действителност е невиждано. През 29-те си години в корабоплаването не съм виждал сходно нещо “, съобщи Ринбо от Norden.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР