Годишният темп на инфлация в Турция се покачи до 20-годишен

...
Годишният темп на инфлация в Турция се покачи до 20-годишен
Коментари Харесай

Инфлацията в Турция доближава 50% - най-високото ниво от 20 години

Годишният ритъм на инфлация в Турция се повиши до 20-годишен връх от 48.7 %, макар уверенията на президента Реджеп Тайип Ердоган, че покачващите се числа са единствено краткотрайни и че неговото държавно управление може да облекчи възходящите разноски за живот.

Цените на потребителските артикули се повишиха с 11.1% през януари спрямо предходния месец, съгласно Турския статистически институт, което е по-високо от прогнозите на анализаторите, които варират сред 9% и 10 на 100.

Турската лира загуби 44% от цената си през 2021 година вследствие на отхвърли на Ердоган да увеличи лихвите при непрекъснато нарастваща инфлация. 

Турбуленцията на валутата удари тежко турците, защото цената на техните заплати спадна, а разноските за артикули и сила се усилиха фрапантно. Президентът даде приоритет на заемите и износа, като в същото време поредно аргументира - обратно на всяка икономическа теория - че повишението на лихвите в действителност утежнява инфлацията, а не я укротява.  

От септември 2021 година до момента Централната банка на Турция понижи лихвените проценти с 500 базисни пункта  до 14 %.

" Това са резултатите от несполучливия опит на Ердоган с паричната политика.Трудно е да се види по какъв начин турската централна банка може да понижи инфлацията, когато не е в положение да увеличи лихвите. Ердоган ще се концентрира върху опитите си да усили кредитния напредък още веднъж, с цел да усили известността си преди изборите “, написа Тимъти Аш, старши пълководец за нововъзникващи пазари в BlueBay Asset Management, представен от американската CNBC. 

Турският финансов министър Нуреддин Небати сподели пред информационната организация Nikkei в сряда, че предвижда инфлацията да остане под 50%, като пикът ще бъде през април.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР