Годишният процент на инфлация в еврозоната достигна рекордните 8,1 процента

...
Годишният процент на инфлация в еврозоната достигна рекордните 8,1 процента
Коментари Харесай

АНТИРЕКОРД: Инфлацията в еврозоната достигна невиждани нива

Годишният % на инфлация в еврозоната доближи рекордните 8,1 % през май, заяви през днешния ден европейската статистическа организация Евростат.
Майската инфлация в 19-те страни от еврозоната надвиши предходния връх от 7,4 % през април, достигайки най-високото си равнище от януари 1997 година Повишението на потребителските цени всеки месец доближава рекордни равнища, непрестанно от ноември предходната година. Тогава тя беше характеризирана като краткотрайно събитие, обвързвано със силата на икономическото възобновяване след пандемичния потрес и спиранията на веригата за доставки.
Нахлуването на Русия в Украйна в края на февруари, както и икономическите наказания против Москва, ускориха покачването на цените и провокираха опасения от внезапен спад в растежа на брутния вътрешен артикул.
Скокът на инфлацията се отразява главно в енергийния бранш (електричество, нефт, газ), като тази част от показателя на цените през май набъбна с 39,2% на годишна база, откакто през април се увеличи с 37,5%.
Но възходящите цени на храните (включително алкохола и тютюна) също се форсират, достигайки 7,5% през май от 6,3% през април. Това също по този начин форсира растежа на цените на промишлените артикули от 4,2% през май до 3,8% през април и на услугите от 3,5% през май по отношение на 3,3% през предходния месец.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР