Годишнината от “мартенския погром над сърбите в Косово е една

...
Годишнината от “мартенския погром над сърбите в Косово е една
Коментари Харесай

19 години от сблъсъците между косовски сърби и косовски албанци в Северно Косово

Годишнината от “мартенския разгром над сърбите ” в Косово е една от водещите тематика на сръбските медии през днешния ден, които напомнят за случилото се преди 19 години.

На днешната дата през 2004 година стартират конфликти сред косовски сърби и косовски албанци в Северно Косово, траяли три дни.

Най-малко 19 души умират, а хиляди са ранени, напомня през днешния ден сръбската държавна телевизия РТС. Прогонени са към 4000 сърби, унищожени са 800 сръбски къщи и са запалени 35 религиозни обекта.

До стълкновенията се стига след информация в косовски медии, че в река Ибър в Северно Косово, обитаемо най-вече със сърби, са се удавили три момчета от албанска народност, които бягали от ядосани сърби. Това е мотив косовски албанци да атакуван сръбски анклави в Косово, а тридневното принуждение е наричано и до през днешния ден от сърбите „ мартенския разгром “.

Според сръбските медии албанската версия за трагичния случай, при който умират трите албански момчета, е единствено мотив за последвалото принуждение. Много сърби имат вяра, че нападението е било планувано и преди нещастието със гибелта на албанските деца. Сръбските медии означават, че командващият южното крило на НАТО е определил конфликтите като „ етническа чистка “.

Ръководителят на сръбската държавна работа за Косово Петър Петкович сподели през днешния ден по случай отбелязването на годишнината от конфликтите, че " сръбският народ не не помни не тъй като е плебей на предишното, а тъй като не желае да се стига още веднъж до сходно злощастие ".

Официалният брой на жертвите съгласно отчет на задачата на Организация на обединените нации в Косово (УНМИК) от април 2004 година е 19. В отчета, съгласно сръбските медии, не са включени няколко неидентифицирани тела от прищинските морги. Според по-нови отчети, общо са починали минимум 27 индивида, а над 900 са ранени.

Повечето от потърпевшите и прогонени сърби не се връщат в домовете си след края на конфликтите. Етнически са „ прочистени “ шест града и девет села, отбелязва РТС, представена от Българска телеграфна агенция. 

„ Мартенският разгром “ е наказан от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и Европейския съюз. Деветнадесет години по-късно уредниците на нападението към момента не са известни, показват сръбските медии.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР