Годишната програма за разпореждане с имоти, общинска собственост влиза за

...
Годишната програма за разпореждане с имоти, общинска собственост влиза за
Коментари Харесай

Без концесии за Гребната база и паркинга до Колежа, отпадат търговете в „Каменица” за 5-те имота

Годишната стратегия за предписание с парцели, общинска благосъстоятелност влиза за гласоподаване в локалния парламент. Това се случва месец, откакто тя бе качена на уеб страницата на Община Пловдив, като през това време се нанесени корекции по нея.

По предложение на администрацията от графата за концесии е изкаран Гребния канал. Това става, откакто имаше напрежение към желанието за създаване на Втория гребен канал. Още през 2021 година в Община Пловдив бе входирано капиталово желание за построяването на дублиращото оборудване. Тогава градската администрация постави целия състезателен комплекс в графата за концесии. В последна сметка от Община Пловдив са изкарали обекта от графата.

Още един парцел, който бе в същата рубрика, е препоръчан за отпадне – този за многоетажен паркинг до стадион „ Христо Ботев”. Той е с величина от 4,3 дка, като сега там има кучешка площадка, а планът за изработката на оборудването е от близо 10 години създаден.

Друг противоречив миг в програмата бе предлагането за продажбата посредством търг или на обезщетение на 5 парцела в регион „ Източен”. Петте парцела са с обща повърхност от 1,5 дка и се намират в едно каре на улиците „ Варна” и „ Лев Толстой”. Те добиха известност поради капиталовото желание на един от бизнес сътрудниците на общинския консултант Владимир Кисьов.

Въпреки измененията в парцелите, не се чака разлика в доходи и разноски по програмата.

Близо 10,5 млн. лв. чака Община Пловдив от доходи от благосъстоятелност през 2022 година, излиза наяве от Годишната стратегия за предписание с общинска благосъстоятелност. От предстоящите доходи би трябвало да постъпят 2,4 млн. лв. от наеми, като от тях 1,5 млн. лв. са за жилищни парцели. 675 хиляди лв. пък ще влязат от доходи на концесия.

Най-много по това перо ще са от разпоредителни покупко-продажби. Така Общината планува да вземе 2 млн. лв. от продажба на жилища на правоимащи наематели на жилища, зачислени към „ Жилфонд”.

Продажбата на парцели посредством търгове заложените приходи са 3 млн. лв.. В програмата няма заложени нови огромни парцели, като съвсем всички са до 800 кв.м метра, пръснати из жилищните квартали на Пловдив.

Още 1 млн. лв. са заложени от доходи от продажба на земя - общинска благосъстоятелност на притежатели на законно издигнати в нея здания, а други 950 000 лв. при преустановяване на съсобственост с физически и юридически лица.

Разходите за общинска благосъстоятелност са надалеч по-малко – 5,3 млн. лв.. Най-голямото перо за отчуждаване на парцели за улична регулация и инфраструктурни планове – 4,5 млн. лв.. Още 500 000 лв. са за възмездно придобиване на парцели.

Това е обвързвано с реализацията на 33 плана на Община Пловдив. Сред тях разширението на бул. „ Александър Стамболийски”, бул. „ Васил Априлов”, ул. „ Царевец”, ул. „ Даме Груев”, продължението на бул. „ Свобода”, връзката сред Коматево и Прослав, бул. „ Северен” и други”.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР