Годишната потребителска инфлация в Германия се забави през октомври за

...
Годишната потребителска инфлация в Германия се забави през октомври за
Коментари Харесай

Рязко забавяне на октомврийската инфлация в Германия до едва 1,6 на сто



Годишната потребителска инфлация в Германия се забави през октомври за пръв път от пет месеца насам, освен това по-рязко от предстоящото, демонстрират предварителни данни на немската статистика Destatis, които наподобява в поддръжка на решението на ЕЦБ да започва от идната година развой на релативно постепенно отдръпване от стимулиращата парична политика.

Индексът на потребителските цени (CPI) на Германия през октомври остана на равнището от септември, до момента в който осредните упования на финансовите пазари бяха за негово следващо повишение на месечна база с 0,1 на 100.

На годишна база растежът на инфлацията във водещата европейска стопанска система се забави до 1,6% от 1,8% месец по-рано и под осреднена прогноза за повишение с 1,7 на 100. Това съставлява първо закъснение на годишната инфлация в Германия от месец май насам, когато тя се намали внезапно до 1,5% (от 2% през април).

Основна причина за по-слабата инфлация през октомври е внезапното закъснение на растежа на енергийните цени на семействата до 1,2% на годишна база от 2,7% през септември, както и на цените в областта на услугите, които се покачиха с едвам 1,2% след напредък с 1,6% месец по-рано. Растежът на цените на питателните артикули пък се форсира внезапно до 4,3% от 3,6% през септември.

В същото време растежът на хармонизираната потребителска инфлация в Германия (индекс HICP съгласно общите европейски стандарти) се забави още по-рязко през октомври до едвам 1,5% на годишна база след трайно повишаване с по 1,8% през всеки от предходните три месеца и при упования на финансовите пазари за повишаване на хармонизираната октомврийска инфлация с 1,7 на 100. На месечна база показателят HICP се намали през октомври с 0,1% след застоялост през септември и прогноза за покачване с 0,1 на 100.

Окончателните инфлационни на Destatis за октомври ще бъдат оповестени на 14-ти ноември, като по-ниските предварителни данни допускат, че и инфлацията в цялата еврозона евентуално ще се забави през десетия месец на годината (предварителните инфлационни данни на Евростат ще бъдат оповестени във вторник, 31-ви октомври).
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР