Годишната инфлация в Турция се ускорява за осми пореден месец,

...
Годишната инфлация в Турция се ускорява за осми пореден месец,
Коментари Харесай

Инфлацията в Турция се ускори до близо 50% и удари лирата

Годишната инфлация в Турция се форсира за осми следващ месец, достигайки през януари най-високото си равнище от съвсем 20 години. Това затруднява централната банка, на която ще и става все по-трудно да извършва разпорежданията на президента Реджеп Тайип Ердоган за събаряне на лихвите по заемите.

Средните цени на стоките и услугите в югоизточната съседка на България са се повишили с 48.7%, демонстрира информацията на TurkStat. Това надвишава упованията на 19 икономисти, интервюирани от Bloomberg.

За съпоставяне, месец по-рано инфлацията бе 36.1%. Само за 30 дни стоките и услугите в потребителската кошница в Турция са поскъпнали с 11.1%. Двигатели на това повишаване са по-скъпата сила, хранителни артикули и обезценената лира.

Централната банка понижи базовия си лихвен % с 500 пункта от септември в поредност от дейности, насърчавани от Ердоган, който нападна нарасналите разноски по заеми, наричайки ги предизвикателство за бизнеса и спирачка за икономическия напредък.

Огромната инфлация тласка действителния лихвен % надълбоко в негативна територия (-35%). Това е най-ниската действителна рентабилност измежду нововъзникващите пазари и потопи лирата, което пък форсира покачването на потребителските цени. Глобалният напън, в това число скокът в цената на газа и другите първични материали, изостри цените през януари и също по този начин хвърли леке върху средносрочните вероятности за инфлацията.

Централната банка на Турция поддържаше постоянни лихвени проценти през януари, защото цените скочиха, само че Ердоган алармира предходната седмица, че няма желание да изоставя цялостната си политическа траектория в понижение на лихвените проценти.

Мисля, че централната банка ще бъде принудена да вдигне лихвите, без значение дали им харесва или не “, сподели Кристиан Маджо, началник на портфейлната тактика в TD Securities. „ Не мога обаче да изключа опит за в допълнение облекчение, преди да бъдат принудени да извърнат политиката “, сподели той. „ Със сигурност инфлация от към 50% е цялостен неуспех на централната банка “.

Турската лира, която се намали с над 44% предходната година, поевтиня с още към 0.7% към 11:30 ч. българско време и 1 $ се търгуваше за 13.5564 лири.

Централната банка на Република Турция (CBRT) предходната седмица увеличи годишните си прогнози за инфлацията през тази и идната година, като в същото време акцентира, че поддръжката на лирата е основна цел на политиката.

За тази година банката чака потребителските цени да се покачат до 23.2%, до момента в който в предходния си отчет прогнозата бе инфлацията да се забави до 11.8% през тази година. Прогнозата е пикът да доближи до 55% през май. Банката предвижда още инфлация от 8.2% за 2023 година и връщане към формалната си цел от 5% година по-късно.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР