Годишната инфлация в еврозоната се повиши до 7 процента през

...
Годишната инфлация в еврозоната се повиши до 7 процента през
Коментари Харесай

Инфлацията в еврозоната нарасна до 7 процента

Годишната инфлация в еврозоната се увеличи до 7 % през апри л, сочат данните на статистическата организация на Европейския съюз, представени от Ал-джазира. Това е първото повишаване след пет поредни месеца на спад.

Потребителските цени се покачиха от 6,9 % през март, което може в допълнение да насърчи Европейската централна банка (ЕЦБ) да увеличи лихвените проценти.

ЕЦБ увеличи неведнъж лихвите от юли предходната година, с цел да овладее инфлацията. Анализаторите чакат основаната във Франкфурт институция да ги увеличи още веднъж, макар че са разграничени по отношение на това какъв брой огромно ще бъде нарастването.

След нападението на Русия против Украйна предходната година цените на силата скочиха и помогнаха за повишение на потребителските цени в зоната на единната валута, достигайки връх от 10,6 % през октомври.

По-късно инфлацията спадна с помощта на забавянето на темпа на повишаване на цените на силата, само че към момента остава много над задачата от 2 % на ЕЦБ.

Данните демонстрират, че инфлацията в Германия, най-голямата стопанска система в Европейски Съюз, е паднала до 7,6% през април от 7,8% месец по-рано. Но във Франция потребителските цени са се повишили с 6,9 % предишния месец след 6,7 % през март.
 Инфлацията в еврозоната понижава повече от предстоящото през март
Инфлацията в еврозоната понижава повече от предстоящото през март

Спадът ѝ на годишна база е до 6,9%
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР