Години наред учените извеждат различни хипотези за това, какво ще

...
Години наред учените извеждат различни хипотези за това, какво ще
Коментари Харесай

Какво ще се случи, когато Слънцето умре

Години наред учените извеждат разнообразни хипотези за това, какво ще се случи, когато Слънцето почине. Екип от Манчестърския университет счита, че е разкрил отговор на този любопитен въпрос.

Слънцето на първо място е звезда – една от най-големите в познатата на индивида Вселена (въпреки че съществуват много по-големи от него).

Учени откриха сигнал от най-първите звезди във Вселената

И като такава то разполага с несъмнено количество сила, която все в миналото ще се изчерпа. Относно това, по кое време следва да се случи, учените са единни – чака се след към 10 милиарда години.

Какво ще последва?

Според труда на учените от Манчестърския университет – доста неща.

За постигане до отговора на въпроса, какво ще се случи, когато Слънцето почине, екипът от учени е употребявал суперкомпютър, с цел да сътвори модел, който да планува цикъла на живота на другите звезди.

Моделът, който учените са основали, може да даде и информация какво количество газ и прахуляк ще отдели дадена звезда след гибелта си и по какъв начин ще наподобява процеса в пространството.

След като Слънцето изгори последните си ресурси от водород

ще се трансформира в червен колос (звезда от ниските спектрални класове, с по-ниска температура, само че с висока светимост) и ще започва развой на напредък, по време на който неизбежно ще унищожи нашата планета.

За благополучие или не, до тогава Земята по този начин или другояче към този момент няма да бъде населявана от хора, защото няма да бъде подобаваща за живот.

Когато Слънцето усили размера си към 250 пъти, ще експлодира, оставяйки след себе си светещ пръстен от междузвезден газ, именуван планетарна мъгла.

Това е методът по-който 90 % от звездите срещат своя край,

само че екипът не е бил сигурен дали Слънцето разполага с задоволителна маса да почине по този метод. С изследването си учените откриват, че то разполага с масата за блестяща гибел, която ще остави след себе си планетарна мъгла забележима в пространството в продължение на 10 000 години.

Разгледайте фотоси от Космоса в галерията

„ Когато звезда почине, тя отделя огромно количество газ и прахуляк от обвивката си, което може да се равнява на половината от масата ѝ. Това разкрива нейното ядро, което към този момент не разполага с гориво и умира “, коментира професор Алберт Зияслра от Манчестърския университет.

Това разрешава на обвивката да свети блестящо в идващите 10 000 години – един дълъг интервал от човешка позиция, само че относително къс от астрономическа.

„ Така планетарната мъгла става забележима. Понякога тя може да бъде толкоз ярка, че да се вижда на десетки милиони светлинни години, разстояние на което самата звезда не би била забележима “, прибавя професорът.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още забавни вести последвайте страницата ни в Instagram!

Четете още:

НАСА направи най-далечната фотография от Земята

Учени направиха подробна карта на Млечния път

Междугалактическият метеорит озадачи астрономите

Учени засякоха деен радиосигнал от дълбокия Космос
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР