Години наред селенът е бил смятан за отрова. И той

...
Години наред селенът е бил смятан за отрова. И той
Коментари Харесай

Защо селенът е важен за здравето ни?

Години наред селенът е бил считан за отрова. И той фактически е отрова, само че в избрана доза. Но в случай че този детайл липсва на организма ви, това носи единствено вреди.

За да сте здрави, са ви нужни единствено 0.00001 грама селен на ден. Селенът работи дружно с витамин Е, макар че не си взаимодействат. Селенът засилва работата на витамин Е.

Селенът защищава нуклеиновите киселини от повреди. Нуклеиновите киселини са основа на всички живи системи, те играят водеща роля в синтеза на белтъчините и предаването на наследствени признаци в генетичния код.

 Защо селенът е значим за здравето ни?

Селенът покачва нашата съпротивляемост по отношение на неподходящите условия на околната среда, вирусите, пази ни от разнообразни болести.

Селенът е нужен за работата на сърдечния мускул и кръвоносните съдове. Прекомерното количество селен е нездравословно колкото и неналичието му. От нарасналото наличие на селен изпадат косата и ноктите. Тази болест се назовава селеноза.

Селенът все по-малко остава на планетата ни. Някои тропически растения имат свойството да натрупват селен. Съпротивителните ни сили зависят от съществуването на селен.

Най-опасният зложелател на селена са въглехидратите. Тортите, пастите и бисквитите, както и газираните питиета отчасти или изцяло могат да унищожат селена.

Когато се отхвърляме от захарта, резервираме селена в тялото си. При съществуването на въглехидрати този детайл въобще не се усвоява.

Селенът се съдържа в следните артикули: морска и каменна сол, скотски и птичи бъбреци, сърце и черен дроб, яйца, риба, омари, лангуста, скариди и калмари. Селенът не участва в консервите.

Пшеничните трици, пшеничните кълнове, царевицата, доматите, гъбите, маята, чесънът и черният самун, както и пълнозърнестият, са с богато наличие на селен.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР