Годината за състезателите по вдигане на тежести в България бе

...
Годината за състезателите по вдигане на тежести в България бе
Коментари Харесай

Треньорът на щангистите: Следващата цел е Европейското

Годината за състезателите по повдигане на тежести в България бе тежка, само че националите не изгубиха мотивацията си и медалите са доказателство за това, съобщи старши треньорът на тима Иван Иванов на конференция в София.

Българските национали приключиха годината с 13 медала от огромни шампионати, като Ангел Русев и Карлос Насар завоюваха трофеи в категориите си на европейското състезание в Ереван, а Божидар Андреев и Христо Христов завоюваха сребърни медали надлежно в изтласкването и изхвърлянето на международния шампионат в Рияд.

" Годината като цяло бе тежка. Започнахме с доста вътрешни промени (б.а.-във федерацията), само че в последна сметка състезателите не се демотивираха, а в противен случай. Медалите са налице с помощта на тях и всички гарнитури (в националния отбор) ", съобщи Иванов по време на конференция след края на сезона във повдигането на тежести.

" Искам да благодаря на сътрудниците ми (треньорите в клубовете), които не ме оставиха в сложните моменти и финансовите усложнения. Успяхме да запазим задачите, които бяха сложени за годината. Приключваме с добър баланс и се надявам следващата година на европейското състезание да имаме още наградени състезатели след почтено показване ".

За националите и техните треньори идната година ще стартира с европейско състезание, което ще бъде извършено от 12 до 20 февруари в " Арена София ". То ще бъде част от квалификационния цикъл за Париж 2024, за където ще пътуват десетимата най-добре класирани в ранглистата на всяка олимпийска категория (61 кг, 73 кг, 89 кг, 102 кг и +102 кг).

Най-близо до класиране за Париж 2024 са Иван Димов (13-и на 61 кг), Божидар Андреев (пети на 81 кг) и Карлос Насар (втори на 89 кг).

" Първата цел е европейското състезание. Не е имало от много години огромен шампионат в България по ред аргументи. Сега имаме съревнование от този сан и организацията тече на високо равнище. Тя е предоставена напълно на президента на федерацията Ариф Маджид, който ангажира много експерти, освен от България. Заявки на този стадий има от 400 състезатели, а може би и повече. Това е обикновено поради олимпийските квалификации ", продължи Иванов.

" Божидар мъчно ще го изместят в ранглистата, само че той би трябвало да усъвършенства дуела си (349 кг), с цел да спим умерено.

" Карлос не взе участие на международното състезание поради контузия. Времето ни за подготовка бе мощно лимитирано. Нещата във федерацията се възстановиха някъде месец август. Отидохме на лагер в Рияд, само че времето не ни стигна, с цел да се подготвим по най-хубавия метод. Надявам се, че когато ситуацията към този момент е нормализирана, състезателите ще стартират подготовката по-рано. Относно младежите, уповавам се в Лос Анджелис през 2028 най-малко един от тях да бъде представител на България ".

С мъжете се приготвят част от кадетите. Сред тях са медалистът от европейско и международно състезание Нино Симеонов (55 кг) и европейският първенец Джан Зарков (49 кг). Иван Иванов добави, че за европейското състезание чака цялостен състав и при дамите, които се готвят настрана от мъжете.

" Кадетите се приготвят за първи път за мъже и се надявам, че един от двамата ще взе участие на шампионата в София. Те се конкурират един с различен и това ще докара до по-добри достижения. За момента дават резултати за шесто място при мъжете. Джан е европейски първенец, а Нино стана трети. Резултатите им са прилични за леката категория ", сподели още Иванов.

" Имаме и 10 млади девойки. Те упражняват настрана от мъжете по ред аргументи, като това е мое виждане и на моите сътрудници. В момента има лагер за дами, които са с трима треньори. Целта е да имаме цялостен тим при дамите на европейското състезание ".
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР