Годината в здравния сектор приключва както и започна: с протести,

...
Годината в здравния сектор приключва както и започна: с протести,
Коментари Харесай

Ще вдигнат ли заплатите обещаните нови милиони за болниците?

Годината в здравния бранш завършва както и стартира: с митинги, напрежение и обещания от държавното управление за “още милиони “. След като упованията на медицинските сестри за по-високи заплати през тази година останаха излъгани, държавното управление и Министерство на здравеопазването пренасочват свръхочакванията за сензитивна смяна към идващия бюджет и 2020 година.

Реално Министерство на здравеопазването и държавното управление нямат механизъм, с който да въздействат директно върху възнагражденията в лечебните заведения, които са търговски сдружения и се устоят главно от приходите си от НЗОК и в по-малка степен от дотации за избрани действия като незабавна помощ, работа в отдалечени региони и други от Министерство на здравеопазването. Това се видя и към абсурда от предходната седмица, когато стана ясно, че държавното управление се е отметнало и не е отпуснало гласуваните от него през април 50 млн. лв., с които гръмко даде обещание заплатите на медицинските сестри да доближат 950 лв.. Вместо това ги е понижило на 6 млн. лв. и е разчитало до заплатите на сестрите да доближи нещо от растежа в цените на клиничните пътеки с 50 млн. лв. от запаса на НЗОК.

След като това предстоящо не даде нужния резултат, последва нова порция обещания, този път за 2020 година. В бюджета на НЗОК за лечебните заведения от към 2 милиарда лв. е очакван растеж от 200 млн. лв., какъвто почти имаше и през тази година. От него обаче не може да се чака да реши проблемите с диспропорциите в заплащането в здравния бранш, където едни получават петцифрени, а други трицифрени заплати. Обещаните нови регулации за това по какъв начин да се разпределят парите за заплати вътре в самите лечебни заведения сред лекари и сестри също не могат да са панацея..

За разликата сред “още “ и “достатъчно “

“Всъщност огромният проблем с цените на пътеките е това, което дъвчем от 20 години, че никой не знае какво включват. Не са остойностени самите разноски на лечебните заведения, с цел да може на тази база да се пресметна какъв брой би трябвало да е цената на клиничната пътека, тъй че да включва съответна отплата на труда на лекари и медицински експерти “, кометрита пред Mediapool Калоян Стайков, икономист в Института за пазарна стопанска система..
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР