Година след въвеждането на екостикерите на автомобилите Изпълнителна агенция Автомобилна

...
Година след въвеждането на екостикерите на автомобилите Изпълнителна агенция Автомобилна
Коментари Харесай

Екостикерите на колите отпадат година след като бяха въведени

Година след въвеждането на екостикерите на колите Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “ предприе дейности за тяхното унищожаване. Разпореждането е на министъра на превоза Николай Събев, съгласно който слагането на характерен стикер на предното стъкло оскъпява и утежнява процедурите при прекосяването през пунктовете за инспекция за техническа редовност. Предстои смяна в Наредба 32, с която бяха въведени екостикерите.

Идеята за въвеждане на отличителните стикери с вграден чип и залепянето им на предното стъкло, бе да показват колко замърсяващо въздуха е всяко транспортно средство. Въз основа на тези стикери всеки град щеше да има право в дни с огромна замърсеност на въздуха да не позволява коли от долните екокатегории да се движат по улиците му.

Още с въвеждането на стикерите на 12 юли 2021 година бе ясно, че системата с контрола няма да проработи най-малко още една година. Първо, трябваше да влезе в действие Законът за чистотата на атмосферния въздух. През това време общините трябваше да изработят наредби и да дефинират зоните, в които ще работят възможните ограничавания. Наред с това трябваше да измине цяла година, с цел да може притежателите на коли, минали механически обзор преди 12 юли, т.е. без стикери, още веднъж да се явят на обзор.

Интересно за какво чак една година по-късно министърът на превоза е прозрял, че мярката не носи позитиви, а единствено утежнява прекосяването на механически прегледи. Над 150 000 лепенки с чип бяха закупени от компаниите, които имат пунктове за годишен механически обзор. Собствениците на коли заплащаха за тях 10.56 лв., а техническите прегледи нарастнаха с 5 до 10 лева Кой ще възвърне парите на жителите след неуспеха на тези стикери, не е ясно.

Уверенията бяха, че в чипа, вграден в стикера, се съдържа пълнaтa инфoрмaция за екологичната група, техническата редовност и валидността на прегледа на автомобила. Екостикерите трябваше да бъдат разчитани от разстояние със специфични устройства от контролните органи. От " Автомобилна администрация " уверяваха, че техническите устройства за разчитане на данните са налични.

Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) още преди влизането в действие на екостикерите предложи на министъра на превоза да премисли тяхното въвеждане, както и да промени наредбата, обвързвана с периодическите прегледи за инспекция на техническата им редовност. Анализ на Антикорупционната комисия установи риск от неефективно консумиране на обществен запас и в допълнение увеличение на разноските за жителите и бизнеса. 

" Вместо това, може да се употребяват към този момент построените системи за автоматизирано различаване на регистрационните номера, както и съществуващите решения в региона на осведомителните технологии, с цел да се сведат до най-малко обществените разноски и разноските на притежателите на моторни транспортни средства “, предложи КПКОНПИ. Тогавашният длъжностен министър на превоза не се съобрази с рекомендацията на КПКОНПИ.

Сега министърът на превоза и известията Николай Събев е изпратил писмо до министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и до министъра на електронното ръководство Божидар Божанов с предложение Министерство на вътрешните работи да направи законодателни промени и в Наредба I-45. С тях се цели да се отстрани и поставянето от " Пътна полиция " и на стикерите на колите при първична регистрация и прекосяване на технически-преглед.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР