Година след началото на протестите си, днес медицински специалисти ги

...
Година след началото на протестите си, днес медицински специалисти ги
Коментари Харесай

Медицинските специалисти отново започнаха протести

Година след началото на митингите си, през днешния ден медицински експерти ги възобновиха. Те не престават да упорстват за по-високи стартови заплати или за съблюдаване на контрактуваната по групов трудов контракт сума от 950 лв.. Повече от час продължава митингът пред постройката на болница " Пирогов ", заяви БНР.

Протестът е в поддръжка на Бойка Атанасова - здравна сестра от " Пирогов ", която твърди, че е репресирана на работното си място и притискана от управлението на болничното заведение, поради присъединяване си в митингите. Тя прикани жителите да поддържат митинга и укори сътрудниците си от " Пирогов " в липса на гражданска позиция: " Съсловието в бяла престилка очевидно не желае нищо да се трансформира ".

Според протестиращите нищо от обещаното от институциите през последната година не е изпълнено.
" Никой не желае да ни чуе. Като останат без хора, които да обгрижват, за жалост, народа, който не е отговорен, тогава може би нещо ще се промени, само че сигурно ще е късно. Младите хора не остават в България ", разясняват протестиращи пред радиото.

Мая Илиева, ръководител на Синдиката на медицинските експерти разяснява, че с сътрудниците й желаят да работят при по-добри условия на труд и съответно заплащане.

Две минимални работни заплати като главно заплащане желаят медицинските сестри и настояват, че проблемите в областта на опазването на здравето се задълбочават.
Преди началото на митинга Илиева споделя, че множеството получават 700 лева заплат, на някои места 800 лева, само че никой не е споделил да получава 950 лева от началото на годината.

" Ще бъде серия от митинги, защото считаме, че ние към този момент сме минали всички институции в страната. За една година на нас не ни се реши напълно нито един проблем. Този път (протестът - б.р. ) ще бъде неопределен ", разгласи Илиева.

Медицинските сестри са недостиг, млади фрагменти съвсем няма и от това страдаме всички, споделят още протестиращите.

Протестиращите минаха в шествие по софийските улици като стопираха пред постройките на КНСБ и на здравното министерство. Смятат да открият пред Министерския съвет непрекъснат протестен лагер.

Протестът ще бъде неопределен до реализиране на триумф, заканват се участниците в митинга.

Министерството на здравеопазването е в непрекъснат разговор с представителите на протестиращите медицински сестри, разгласи по-късно ведомството. От там показват, че последната среща на министъра Кирил Ананиев е била в средата на седмицата и че немалка част от настояванията им са изпълнени, а по други, за което неведнъж са осведомени, се работи и сега.

" Показателно в това отношение е, че в преобладаващия брой държавни лечебни заведения възнагражденията към този момент са с 15-20% по-високи. Промяната в бранш " Здравеопазване " ясно се вижда и от обществените данни на Националния статистически институт, съгласно който през януари 2019 година междинната брутна месечна заплата е била 1201 лева, а през месец декември същата година към този момент е 1393 лева Това е растеж от близо 200 лева в границите на една календарна година ", се показва в известието на ведомството.

С влизането в действие на настоящия сега Национален рамков контракт 2020-2022 са основани спомагателни предпоставки за увеличение възнагражденията на медицинските експерти у нас, твърди министерството.

Посочва се, че по гледище на здравния министър в Националния рамков контракт е включен и специфичен текст, отнасящ се до всички лечебни заведения, съгласно който би трябвало до 50% от приходите на лечебните заведения от клиничните пътеки да отиват в заплати.

По отношение на настояването за 7-часов работен ден на реанимационните сестри Министерството на здравеопазването е изпратило писмо до Министерството на труда и обществената политика и предлагането към този момент е включено в плана на разпоредба, която ще бъде оповестена за публично разискване до дни.

Заради това, че медицинските сестри желаеха гласност на вътрешните правила за систематизиране на работните заплати в лечебните заведения министерството е задължило управленията на лечебните заведения да дават съответните вътрешни правила както на Изпълнителна организация " Медицински контрол ", по този начин и на здравната каса, показват от министерството. Право да се запознае с вътрешните правила на дадена болница има и всеки неин чиновник. Няма по какъв начин лечебните заведения да нямат вътрешни правила, защото те към този момент са наложителен детайл за сключването на контракт с касата, показват от ведомството на Кирил Ананиев.

За определянето на медицинските сестри като предпазена специалност и заплащането на нощния труд и прекосяването в горна категория труд, изискват съществени финансови планове, с цел да се преценяват обективно опциите на държавния бюджет, изяснява министерството.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР