Година и половина след инцидента, при който загинаха двамата бургаски

...
Година и половина след инцидента, при който загинаха двамата бургаски
Коментари Харесай

Прокуратурата внесе в съда дело срещу сириец, причинил смъртта двама бургаски полицаи

Година и половина след случая, при който починаха двамата бургаски служители на реда, чийто автомобил беше блъснат от рейс, цялостен с мигранти, Окръжната прокуратура в Бургас внесе обвинителния акт в съда. Обвиняем по делото за съзнателно причиняване на гибел на държавните чиновници е сирийският жител Омар Аднан, предава Българска телеграфна агенция.

От държавното обвиняване показаха в известие до медиите, че той е упрекнат за това, че при ръководство на пътнически рейс е нарушил разпоредбите за придвижване по пътищата, в следствие от което е провокирал пътнотранспортно произшествие с полицейски автомобил, като по този метод съзнателно е предизвикал гибелта на двама полицейски чиновници, намиращи се в автомобила.

Българска телеграфна агенция напомня, че случаят стана в ранните часове на 25 август 2022 година на едно от най-оживените кръгови кръстовища в Бургас " Трапезица ". По време на следствието бе открито, че обвиненият е управлявал пътнически рейс, в който е имало още 48 непознати жители, незаконно минали границата на страната ни с Турция. Общо 47 от тях са се качили в рейса на 24 август в регион на Малко Търново.

В деня на случая транспортното средство се е движило в посока Бургас като по пътя си обвиненият не се е подчинил на два сигнала, подадени със „ стоп “ палка от граничните управляващи в Малко Търново и регионалния център. Едва след нахлуване на рейса в Бургас чиновниците от " Гранична полиция “, които са преследвали рейса, са се свързали с сътрудниците си от полицията.

Първи на сигнала се отзовават починалите полицейски чиновници, които стигат до кръстовище " Трапезица " - там се е предполагало, че рейсът може да бъде спрян след " засечка " с полицейска кола. Вместо да спре тежката машината, обаче, Аднан траял да ръководи транспортното средство и след нахлуване в кръговото кръстовище, блъскайки спрения в него автомобил на Министерство на вътрешните работи. Предстои Окръжен съд - Бургас да насрочи дата на първото съвещание по делото.

През април предходната година Аднан бе наказан на четири години и 10 месеца затвор по обвиняване за каналджийството на 47 незаконни мигранти, транспортирани с рейса. Тогава стана известно, че за гибелта на двамата чиновници на Министерство на вътрешните работи е формирано настрана произвеждане.

Съучастниците на сириеца също получиха присъди - Абдула Абдулах беше наказан на четири години и четири месеца затвор, а малолетният Ахмат Муфат - на една година и 10 месеца. Тримата признаха виновността си, а процесът против тях мина по реда на съкратената процедура.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР