Гняв, безсилие, притеснение, смяна на диетата, пренебрегване на самите себе

...
Гняв, безсилие, притеснение, смяна на диетата, пренебрегване на самите себе
Коментари Харесай

Погрижете се за спокойствието си!

Гняв, изтощение, терзание, промяна на диетата, занемаряване на самите себе си, смяна на навиците ни за сън и отмора. Колко от тези моменти сте изживели неотдавна? Надяваме се, че не са били доста, тъй като това са най-вредните държания за нас самите, които могат да се проявят по време на този стадий на неустановеност около пандемията, съгласно Ана Асенсио, психолог, доктор по невронаука и създател на „ Положителни животи “.

По думите ѝ, множеството психически промени идват от несъразмерни претенции и самоизисквания. Те също ни карат да изпитваме стрес и да реагираме импулсивно, вместо да действаме умерено, като по този метод скапваме връзката си с хората към нас, пише abc.es.

За да понижим равнището на стрес и тревога, на които сме подложени, Ана Аненсио предлага да се грижим за спокойствието си, да работим търпеливо, общително и умишлено, да търсим вътрешен мир и да изключим пренапрежението, с цел да можем да се грижим добре за нас и хората към нас. А това може да се направи с повече почивки денем, положително мислене и упражняване на медитация. 

Някои от практическите техники в това отношение психологът разказва по този начин:

- Практикуване на диафрагмално дишане - деликатното дишане за 10 минути заран и 10 минути през нощта (или преброяване до 50) е доста здравословно.

- Задържане на вниманието ви върху това, което вършиме сега.

- Отпуснете се с вашата обичана музика.

- Правете извършения вкъщи, без значение дали йога, пилатес, скачане или танци.

- Направете няколко неща, които ви забавляват и ви карат да се смеете: фамилни игри, гледане на сериали или филми, четене на книга.

- Научете се да мислите положително, тъй че когато мислите ви са комплицирани, да имате други възможности, посредством които да се свържете със спокойствието.

- Практикувайте медитация, с цел да намалите скоростта и количеството мисли в секунда във вашия мозък.

- Развивайте положителни привички като упражняване на смях (макар че първоначално е изкуствено), концентриране върху благодарността, упражняване на техники за разсъдливост и основаване на проекти за 24 часа... и създаване на доверие. 

Друг аспект, за който психологът поучава да се грижим, е ръководството на времето ни. Ежедневните ни действия около пандемията са се трансформирали значително, изяснява Ана Асенсио, и това значи, че сме принудени да се приспособяваме ден за ден към протичащото се. Нашият мозък се нуждае от време, с цел да се приспособява към измененията в всекидневието ни.

Повечето хора през днешния ден удостоверяват, че имат възприятието, че работят повече, макар че са си у дома (работа по телефона) и не прекарват време в пътешестване до работата (кола или транспортни средства). А към всичко това се прибавя и образованието на децата и домакинските действия. Следователно, съветва психологът, би трябвало да приспособяваме ръководството на времето към потребностите ни, само че да бъдем благи към себе си, без да се насилваме повече от нужното. За това нормално оказва помощ създаването на дневен ред от привички и задания, които с изключение на работа, включват отмора и време за себе си. Ключът е да си извършите разписание за работа, график за внимание на децата, като се редувате с колегата си, в случай че живеете дружно. 

Знаците, които ни споделят, че нещо не е наред и че е време да се променим, са като обърнем внимание на чувствата, страстите и мислите си, с цел да разберем посланието, което ни дават мозъка и тялото ни. Ако негативните мисли нахлуят в нас или сме преуморени, усещаме мускулни болки, дискомфорт в гърба или стомаха, имаме проблеми със съня, станем раздразнителни или ни налегнат отрицателни мисли, нямаме полово предпочитание, ядем повече или по-малко, или усещаме пристъпи на тревога, едно е ясно - би трябвало да се променим, тъй че действителността, в която живеем, да не ни въздейства на психическо равнище оттатък естественото. 

Източник: abc.es

Редактор: Нели Тодорова / Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР