Глобите, платени на “Пътна полиция”, са се увеличили тройно през

...
Глобите, платени на “Пътна полиция”, са се увеличили тройно през
Коментари Харесай

Експерт: Не е верен митът, че повечето наложени глоби дисциплинират шофьорите

Глобите, платени на “Пътна полиция”, са се нараснали тройно през последните 5 години. За това време броят на тежките произшествия със починали и ранени е намалял с незначителните от 5 до 15% и то основно поради по-ниския трафик около ограниченията против COVID-19. Това сочи разбор на Българското обединяване на водачите, заяви пред “Труд” шефът на управителния съвет Христо Радков.

“Изводът от проучването е, че няма връзка сред необятно прокламираната наказателна активност на КАТ и сигурността по пътищата. Не е правилен митът, че множеството наложени санкции дисциплинират водачите, че като им бръкнеш в джоба се получава предпазен резултат и т. н.”, безапелационен е Радков. Той ще показа изследването на БОШ на 23 март на съвещание на държавно-обществената комисия по сигурност на придвижването.

Анализът се базира на данни, получени по Закона за достъп до публичната информация от Министерство на вътрешните работи за налаганите през последните 5 години наказателни постановления с актове и електронни фишове и за какви суми. От тях се вижда, че в случай че през 2015 година КАТ е събрал санкции за към 35 млн. лева, през 2018 година тази сума се е удвоила, а за предходната 2020 година се е утроила. Съпоставката с броя на тежките пътно-транспортни катастрофи, жертвите и ранените сочи, че сред 2015 и 2019 година понижението е в границите на 5%. По-голямата смяна е по време на пандемията през 2020 година, когато понижението на тежките ПТП е 15% по отношение на 2019 година
Очевидна е също неналичието на връзка сред санкции на КАТ и злополуките, в случай че се прегледат данните и по области. През 2020 година Пловдив, София-град и Варна заемат първите три места по брой тежки ПТП, макар че водачите там са получили най-вече актове, фишове и електронни фишове спрямо сътрудниците си от другите области в страната. “При толкоз огромен растеж на санкциите и като брой, и като събрани суми, за какво нямаме 50-60% понижение на пътния травматизъм? Отговорът е, че контролна активност на “Пътна полиция” не е в вярната посока, глобите нищо не предотвратяват и никой лидер не се превъзпитава от тях. Затова нашето изследване желае да отговори с цифри на всички, които повтарят: “Контрол! Контрол! Контрол!”, сподели шефът на БОШ, който до 2019 година бе ръководител на “Менса България”.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР