Близо половината от наличните камери на КАТ са слепи за

...
Близо половината от наличните камери на КАТ са слепи за
Коментари Харесай

Половината камери на КАТ са слепи

Близо половината от наличните камери на КАТ са слепи за нарушавания на пътя. Причината е, че са отвън строя, а ремонтът им се прави постепенно, написа „ Телеграф “.

Най-много повреди има по 24-те стационарни камери. С разнообразни механически проблеми са и мобилните устройства, които издишат основно софтуерно, само че има и няколко счупени, а аварийни елементи за тях към момента не са доставени.

В неособено положително положение са и мобилните камери, които дебнат водачите за превишена скорост от патрулките на КАТ. В постройката на националната полиция са складирани демонтирани от патрулките камери, които чакат за ремонт и на процедура не се употребяват.

Над 150 от камерите обаче са на пътя и всеки ден дебнат за извършители с тях. Катаджиите от ден на ден употребяват унгарските и съветските триноги, които са и най-ефективни. За разлика от останалите устройства за надзор на скоростта тези камери могат без проблем да снимат джигити в тъмната част на денонощието, както и при недобри метеорологически условия, в това число и мъгла.

Най-уязвими си 24-те стационарни устройства, които са заложени в кутии по родните пътища. Те постоянно биват атакувани от вандали или са обект на експанзия от страна на санкционирани поради висока скорост джигити. Обикновено пръскат визьора им със спрей или непосредствено стрелят в тях с въздушна пушка. Има случаи на удари с чук, камък, а една край Бургас осъмна със забита в нея кирка. Последната повредена камера от този вид е в сектора с централизация на произшествия по основния път София – Варна на разклона за лясковското село Джулюница. Камерата бе уцелена с въздушна пушка и пропусна да снима джигити през по-голямата част от летния сезон.

Най-много пердах са отнесли 15-те стационарни камери на „ Сименс “, които са първите у нас и работят от 2009 година. Пълното им име е „ Видеорадарна система Sitraffic ERS 400. По принцип имат опциите да засичат и през деня, и нощем и двете направления на придвижване, само че на мрачно успеваемостта им е много слаба, демонстрира практиката през годините. Те мерят скоростта на правилото на Доплеровия резултат, т. е. непрестанно се излъчва сигнал с известна периодичност, а той бива прихващан от радардетекторите в колите. Освен това снимат повече от един автомобил в зоната за обработка на данните за скоростта, а софтуерът им не разрешава еднопосочно установяване кой е нарушителят. Затова и огромна част от фотосите им са брак. Другите стационарки са 8 на брой и са швейцарско произвеждане. Официалното им име е MultaRadar SD580 и са на пътя от 2014 година

Системата следи до четири пътни ленти в едната посока и може ясно да дефинира в коя лента се движи транспортното средство, което нарушава ограничаването на скоростта. При изискване обаче, че автомобилът не е ясно позициониран в някоя лента сега на измерването или маркировката липсва, системата демонстрира междинно състояние. Радарният датчик работи също съгласно правилото на Доплер. Този вид устройства от КАТ слагат най-вече на двулентови пътища към отбивки за отдих и бензиностанции.

Единствената у нас Стационарна видеорадарна система SENSYS SSS Droplet RS240 е инсталирана в София на бул. „ Цариградско шосе “ и от години е добре известна на всички поданици на столицата. През 2011 година камерата бе взривена от неудовлетворен водач. Причината е, че системата е много ефикасна, прави положителни фотоси и вечерно време. Тя към този момент над 10 години принуждава водачите да понижат скоростта от 80 км/ч до 50 км/ч, преди да стигнат на кръстовището на Орлов мост и с помощта на нея доста понижиха злополуките в този регион. Радарът ѝ следи няколко пътни ленти по едно и също време на разстояние до 150 м в дълбочина. Скоростта се дефинира на база на Доплеров резултат.

Другата единствена по рода си у нас е камерата за междинна скорост „ 3М “, която е английско произвеждане. Тя работи на правилото за снимане на автомобил на 2 контролни точки и пресмята междинната му скорост на придвижване. Разположена е във втория тунел на автомагистрала „ Струма “. Системата бе въведена през 2015 година, само че съвсем 5 години не работеше поради проблеми с поддръжката. От КАТ имат предпочитание да закупят още една такава за автомагистрала „ Тракия “ при тунела „ Траянови врата “. Този вид устройства с изключение на пресмятане на междинна скорост могат да регистрират дали има винетка, ТОЛ такса и съществуване на „ Гражданска отговорност “.

Най-много на брой са мобилните камери ТFR1-M. Те са българско произвеждане и са въведени всеобщо през 2012 година. Монтирани са в патрулките на КАТ, отвън тези от модел КИА, защото ъгълът на панорамното им стъкло не разрешава. Като успеваемост за скорост не дават оптимални резултати, само че могат да снимат и други нарушавания като погрешно изпреварване, лишаване на преимущество и придвижване в спешна лента на автомагистрала.

В последно време тези камери постоянно се употребяват в комбина с така наречен триноги. Името им идва от това, че са сложени върху триножник. Първите от тях са унгарско произвеждане и са доста положителни като характерности. Името им е ARH CAM S1 и работят на лазерен принцип, което ги прави невидими за елементарните радардетектори. Камерата записва всяко преминаващо транспортно средство, записва неговата скорост и номер, обработва информацията и я праща автоматизирано в централна база данни, където се издава мигновено електронен фиш. Има опция да записва и други нарушавания с изключение на превишена скорост. Най-новото оръжие на КАТ са съветските „ Кондор-М “. Те за благополучие на джигитите работят на Доплеровия принцип и могат да бъдат улавяни от детектори, само че пък имат доста други скрити сили. Локализират и снимат до 16 автомобила по едно и също време във всички ленти в двете направления. От тях за момента няма данни за развалени и извадени отвън строя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР