От неправителствения Институт за пътна безопасност излязоха с отворено писмо

...
От неправителствения Институт за пътна безопасност излязоха с отворено писмо
Коментари Харесай

ИПБ към президента и премиера: Колко души още трябва да загинат, за да предприемете действия?

От неправителствения Институт за пътна сигурност излязоха с отворено писмо до президента Румен Радев и служебния министър председател Стефан Янев, недоволни от " незаинтересоваността " на служебното държавно управление към нарастването на жертвите при пътнотранспортни катастрофи. Членовете на ИПБ се възмущават, че " институциите, виновни за сигурността на придвижването по пътищата, са абдикирали от своите отговорности ".

Ето и цялото им писмо:

На 24.06.2021 година Ви уведомихме с писмо с вх. № 33-00-16 за лавинообразното нарастване на жертвите от ПТП и непредприемането на коригиращи дейности от назначеното от вас служебно държавно управление. На 27.07.2021 година в Института за пътна сигурност е получено писмо от основния секретар на Министерски съвет с вх. № 01.02-26, с което ни уведомява, че на министъра на районното развиване и благоустройството госпожа Комитова е подложен период до 30.07.2021 да отговори на поставените проблеми от Института за пътна сигурност.До този миг няма подобен получен отговор, а в това време до 18.08.2021 година починалите от ПТП са с 53-ма души повече, в сравнение с за същия интервал на 2020 година

Повече от три месеца назначеното от вас държавно управление показва индиферентност и некадърност да се опълчи на възходящия пътнотранспортен травматизъм. Доказателство за тези заключения са освен неналичието на отговор на поставените въпроси, а и неналичието на съвещания от началото на 2021 година на Държавната обществено-консултативна комисия по сигурност на придвижването по пътищата. През интервала 2019-2020 година са извършени шест съвещания на комисията.

За следващ път ви уведомяваме, че институциите, виновни за сигурността на придвижването по пътищата, са абдикирали от своите отговорности. Също по този начин ви уведомяваме, че са изпратени единадесет отчета до госпожа Комитова за установени несъответствия при осъществени или извършващи се строителни действия по пътната инфраструктура, само че реакция от нейна страна няма.

Липсата на разпоредителност и неглижиране на тези съществени проблеми от служебното държавно управление са причина да повторим спешната обстановка през 2018 година, когато край град Своге починаха 20 души. И тогава българското държавно управление беше предупреждавано за дефицити по пътната инфраструктура, и тогава то също неглижираше тези сигнали.

Експертите на Института за пътна сигурност показват своята мощна угриженост и упорстват да предприемете незабавни дейности за нормализиране на пътнотранспортната конюнктура в страната и да ни уведомите за подхванатите дейности.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР