Глобалното затопляне повишава концентрацията на замърсители в реките. Същото явление

...
Глобалното затопляне повишава концентрацията на замърсители в реките. Същото явление
Коментари Харесай

Бобрите - изненадващи защитници на качеството на водата на фона на климатични промени

Глобалното стопляне покачва концентрацията на замърсители в реките. Същото събитие обаче благоприятства и увеличението на популациите на бобри в западните елементи на Съединени американски щати, чиито язовири разрешават да се усъвършенства качеството на водата, съобщи Франс прес, базирайки се на изследване, оповестено в сп. Nature Communications.

Заключението на учени от Станфордския университет се основава на просто наблюдаване: по-честите интензивни горещи талази понижават количеството вода в реките и вследствие на това се покачва концентрацията на замърсители като нитрати, които се съдържат в обилие в торовете.

Същевременно провокираното от индивида световно стопляне е разширило ареала на американските бобри, братовчеди на евразийския бобър, увеличавайки изгодите от техните язовири.

Причината е, че когато построените от животните насипи покачат равнището на реката нагоре по течението, водата се отклонява към близките почви и вторичните води на басейна.

" Тези зони работят като филтри, отстранявайки непотребните хранителни субстанции и замърсители, преди водата да навлезе още веднъж в основния канал надолу по течението ", пишат откривателите.

Азотът способства за растежа на водорасли, които лишават водата от кислорода, нужен за живите същества в тази екосистема.

Проучването демонстрира, че построените от бобрите язовири усъвършенстват качеството на водата при рискови условия на високи и ниски води, свързани с климатичните промени, без значение дали става въпрос за горещи и сухи интервали или проливни дъждове и размразяване на сняг, написа Българска телеграфна агенция. И в двата случая дигата, издигната от бобрите, изтласква повече вода и нитрати в околната почва, в сравнение с при двете сезонни рискови феномени. " Това води до доста по-голямо премахване на нитрати ", споделя Крисчън Дюи, водещ създател на проучването. 

Този механизъм може да се опише като рядка благотворна " противоположна връзка " на климатичните промени, изяснява Дюи. Динамиката е евентуално неповторима за характерните условия на западните щати и не е несъмнено, че може да се открие другаде, предизвестява ученият.

Въпреки това резултатите от актуалното проучване са " рядко прояснение в мрачната климатична реалност ", което илюстрира способността на природата да възвръща салдото.

В последна сметка този благоприятен цикъл е от изгода за 40 милиона души, които зависят от питейната вода от река Колорадо.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР