Глобалното търсене на петрол се очаква да нарасне до исторически

...
Глобалното търсене на петрол се очаква да нарасне до исторически
Коментари Харесай

МАЕ: Глобалното търсене на петрол ще нарасне до рекордно ниво с отварянето на Китай

Глобалното търсене на нефт се чака да нарасне до исторически връх през 2023 година, откакто Китай смекчи рестриктивните мерки си против Covid-19 - ход, който може да увеличи цените на суровия нефт през втората половина на годината, предвижда Международната организация по енергетика (МАЕ), представена от БНР.

" Две огромни несигурности преобладават в вероятностите за петролния пазар за 2023 година - Русия и Китай “, уточни МАЕ в първия си за годината ежемесечен отчет за петролните пазари.

" Тази година търсенето на нефт може да нарасне с 1,9 милиона барела дневно, с цел да доближи 101,7 милиона барела дневно, най-високото равнище до момента, затягайки в допълнение салдото сред търсене и предложение, защото съветските доставки се забавят под цялостното влияние на западните наказания, " отбелязва МАЕ.

Руското предложение на нефт се " задържа устойчиво " през декември на равнище от 11,2 милиона барела дневно макар глобите на Европейски Съюз.

Базираната в Париж интернационална енергийна организация предвижда, че " добре снабденият " световен пазар на нефт при започване на годината може " бързо да се затегне ", защото западните наказания – по-специално възбраната на Европейски Съюз за импорт на рафинирани съветски артикули в действие от 5 февруари – стартират да оказват своя цялостен резултат.

В същото време МАЕ сподели, че съвсем половината от плануваното нарастване на потреблението на нефт тази година ще пристигна от Китай, макар че " формата и скоростта " на повторното отваряне на азиатска страна остават несигурни.

Ограниченията на Пекин против Covid-19, които потиснаха икономическата интензивност през предходната година, доведоха до спад в търсенето на нефт от Китай през 2022 година за пръв път от 1990 година насам, намалявайки приблизително с 390 000 барела дневно, най-големият годишен спад в историята.

Но разхлабването на ограниченията за карантина и тестване през ноември, последвано от неочакваното решение на Пекин да се откаже от режима си на " нулев Covid " при започване на декември, към този момент е нараснало китайското ползване, сподели МАЕ. Според данни на организацията, китайското търсене на нефт през ноември е повишено с 470 000 барела дневно спрямо октомври.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР