Глобалният пазар на ядрена енергия може да се утрои до

...
Глобалният пазар на ядрена енергия може да се утрои до
Коментари Харесай

Русия и Китай разширяват износа на атомна енергия. Могат ли САЩ да се конкурират с тях?

Глобалният пазар на нуклеарна сила може да се утрои до 2050 година, съгласно прогнозите на мозъчните тръстове Third Way и Energy for Growth Hub, написа в разбор американският Институт за атомна сила (Nuclear energy institute). Износът на атомна технология е опция да се помогне на света да понижи въглеродните излъчвания, да се подсигурява националната сигурност на Съединени американски щати и страната да бъде водач на световния пазар. Въпреки това Съединени американски щати от ден на ден отстъпват този късмет на Русия и Китай.

В сегашния си тип преобладаващият световен снабдител е Русия, а бързо възходящият противник е Китай. Наскоро съветският снабдител „ Росатом “ подписа съглашение за съдействие с Африканската комисия по нуклеарна сила, което му дава преимущество в район, който се стреми да разшири потреблението на технологията. А Китай се приготвя да усили в пъти атомния си потенциал в опит да понижи въглеродните излъчвания, което ще ги нарежда като водач в нуклеарната енергетика.

Русия построява седем нови реактора в страната и твърди, че разполага с задграничен поръчков портфейл от 133 милиарда $. Само през последните пет години Китай пусна в деяние 21 реактора и през днешния ден има 19 централи в развой на създаване.

Русия и Китай имат държавни снабдители на нуклеарна сила, което значи, че те могат да обезпечат конкурентно финансиране и друга поддръжка, с която американските снабдители не са в положение да се оправят. С фокусирани федерални старания за поощряване на износа, американската промишленост ще бъде по-добре готова да се конкурира. Ядрената сила ще играе значима роля в прехода към свят без въглерод. Американската промишленост би трябвало да може да се конкурира бързо, с цел да подсигурява националната си сигурност и да си възвърне водачеството от Русия и Китай, пишат още от NEI.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР