Глобалният напредък в областта на правата на жените бързо се

...
Глобалният напредък в областта на правата на жените бързо се
Коментари Харесай

ООН: Още три века трябват за равенство между половете

Глобалният прогрес в региона на правата на дамите бързо се утежнява, предизвестява генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш и съобщи, че за постигането на все по-далечната цел за тъждество сред половете ще са нужни още три века, предава БГНЕС.

" Равенството сред половете става все по-далечно. При настоящето развиване на събитията Организация на обединените нации Жени го слага на 300 години разстояние ", съобщи Гутериш в тирада пред Общото заседание на Организация на обединените нации преди Международния ден на дамата 8 март.

" Правата на дамите са обект на корист, закани и нарушавания по целия свят: майчинска смъртност, девойки, прогонени от учебно заведение, болногледачи, лишени от работа, и деца, принудени да подписват ранни бракове. Напредъкът, извоюван в продължение на десетилетия, изчезва пред очите ни ", добави той, оповестява Агенция Франс Прес.



Той посочи изключително тежките условия в управлявания от талибаните Афганистан, където дамите и девойките са изцяло изключени от публичния живот. Той не назова други съответни страни, само че акцентира похищението върху половите и репродуктивните права на дамите, както и заплахата, пред която са изправени девойките, които всеки ден вървят на учебно заведение в доста страни, като даже рискуват да бъдат отвлечени. Иран също не беше упоменат, откакто в края на предходната година беше изключен от Комисията по статута на дамите поради репресиите против ръководения от дами протест от септември предходната година.



Гутериш акцентира също по какъв начин патриархатът и дискриминирането са изключили дамите от областите на науката и технологиите, като уточни за образец, че дамите съставляват единствено три % от носителите на Нобелова премия в тези браншове.

Правителствата бяха призовани към групови дейности, дружно с гражданското общество и частния бранш, с цел да обезпечат обучение, съобразено с пола, да подобрят образованието за придобиване на умения и да влагат повече в " превъзмогване на цифровото разделяне сред половете ".

" Патриархатът дава отпор. Но и ние също, Организацията на обединените народи е с дамите и девойките на всички места. " добави Гутериш.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР