Глобалните сделки на втечнен природен газ ще се увеличат с

...
Глобалните сделки на втечнен природен газ ще се увеличат с
Коментари Харесай

Потреблението на втечнен природен газ ще се вдигне до 375 млн. тона през тази година

Глобалните покупко-продажби на полутечен природен газ ще се усилят с 6% на годишна база през 2021 година Това демонстрира прогноза за развиването на пазара на природен газ, направена от звеното за нови технологии и различни горива на Блумбърг BNEF.

Прогнозата сочи, че през актуалната година потреблението по света ще доближи 375 млн. тона. За съпоставяне потреблението на газ през предходната година се усили едвам с 0,9%.

Особено сензитивен растеж в потреблението се чака в Япония и Южна Корея, където тази година се мерят рекордно ниски температури, в Китай, където са планувани редица разширявания на преносната инфраструктура и в страните от Югоизточна Азия. В същото време цената на горивото доближи исторически най-високата си стойност за азиатския пазар в средата на януари, когато единствено в границите на един ден нарастна с 31% до 21,45 $ за млн. английски топлинни единици. Към момента цената му се намали доста до 6,90 $.

Производството на полутечен газ се чака да се усили с 35% в Съединени американски щати, което значи, че ще са нужни повече кораби. Очаква се растежът в превозването на газ да докара до повишен трафик по съществени точки като Панамския канал, където месечно ще минават най-малко по 30 танкера, натоварени с LNG.

Интересът към природния газ ще е огромен заради тласъците за декарбонизиране на производствата и електрическата енергия. На този декор обаче световно все още е утвърден единствено един план за увеличение на производството – този на Катар за 33 млн. тона.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР