Глобалните нива на глада са достигнали нов връх. Над половин

...
Глобалните нива на глада са достигнали нов връх. Над половин
Коментари Харесай

Световните нива на глад достигат нов връх, предупреди ООН -

Глобалните равнища на глада са достигнали " нов връх ". Над половин милион души в света гладуват, а 276 милиона са изложени на нерешителен достъп до храни, заяви генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, съобщи Асошиайтед прес.

Той удостовери, че е в " интензивни контакти " с Русия и други страни в вяра да бъде реализирано съглашение за експортирането на зърното, складирано в украинските пристанища, и за безграничен достъп до международните пазари на съветски храни и изкуствени торове, съобщи Българска телеграфна агенция.

На министерска среща в Организация на обединените нации, отдадена на рецесията с доставките на храни, задълбочила се поради войната в Украйна, Гутериш сподели, че " следва да бъде извървян доста път " до превъзмогването на рецесията. Той добави, че е нужна положителната воля на всички страни за постигането на " пакетно съглашение " по въпроса, само че не навлезе в детайлности, тъй като " обществени изказвания " може да подкопята възможностите за триумф.

По думите му Украйна и Русия дружно създават близо една трета от пшеницата и ечемика в света и половината от слънчогледовото масло, а Русия и Беларус заемат второ трето място по рандеман на калиев карбонат, съществена съставна част за изкуствените торове. Генералният секретар изрече мнение, че няма да има " дейно решение " за хранителната рецесия в света без въстановяването на доставките на храни от Украйна и на изкуствени торове и храни от Русия и Беларус за международните пазари.

Заради съветското настъпление в Украйна нейните черноморски пристанища са затворени и е спрян износът на зърно за доста разрастващи се страни. Пред министрите от страните от Организация на обединените нации Гутариш описа, че при визитата си неотдавна в африканския района Сахел е видял фамилии, които не знаят от кое място да намерят храна за идващия ден, съобщи АП.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР