Глобалната треска за следващата вълна на генеративен изкуствен интелект увеличава

...
Глобалната треска за следващата вълна на генеративен изкуствен интелект увеличава
Коментари Харесай

Жадният AI: Изкуственият интелект като заплаха за водните ресурси

Глобалната тресчица за идната вълна на генеративен изкуствен интелект усилва публичния интерес към един постоянно подценяван, само че извънредно значим екологичен проблем: разширяващия се воден отпечатък на технологините колоси.

Много компании от мащаба на Microsoft и Гугъл наскоро оповестяват за забележителен растеж в потреблението си на вода и съгласно откривателите един от главните виновници за това е конкуренцията за капитализиране на идната вълна на изкуствения разсъдък, написа CNBC.

Шаолей Рен, откривател от University of California, Riverside, разгласява през април изследване, в което изследва ресурсите, нужни за работата на известни генеративни модели на AI като ChatGPT на OpenAI.

Рен и сътрудниците му откриват, че ChatGPT гълтам 500 мл вода на всеки 10 до 50 подкани, според от това по кое време и къде е ситуиран моделът. И стотиците милиони консуматори месечно, които задават въпроси на известния чатбот, бързо демонстрират какъв брой " жадни " могат да бъдат моделите.

Авторите на изследването предизвестяват, че в случай че не се обърне задоволително внимание на възходящия воден отпечатък на моделите, този проблем може да се трансформира в съществена спънка пред обществено виновното и стабилно потребление на технологията в бъдеще.

" Като цяло обществеността става все по-информирана и наясно с казуса с водата и в случай че научи, че огромните софтуерни компании лишават водните ѝ запаси, това няма да се хареса на никого ", декларира Рен пред CNBC. " Мисля, че през идващите години ще станем очевидци на повече конфликти по отношение на потреблението на вода, тъй че този тип риск ще би трябвало да бъде стихотворец от фирмите “.

Скрити разноски

Центровете за данни са част от виталната мощ на огромните софтуерни компании, а с цел да работят те безпроблемно се изисква доста вода.

За Meta, да вземем за пример, тези центрове за данни с мащаба на склад генерират освен максимален % от потреблението на вода, само че и лъвския къс от потреблението на сила и излъчванията на парникови газове.

Затова и през юли протестиращи излизат по улиците на столицата на Уругвай, с цел да се опълчват на проекта на Гугъл за създаване на център за данни. Предложението планува потреблението на големи количества вода в миг, когато южноамериканската страна страда от най-голямата суша от 74 години насам. Тогава Гугъл декларира, че планът към момента е в проучвателна фаза и акцентира, че устойчивостта остава в съществена задача за компанията.

В последния отчет на Microsoft за устойчивостта на околната среда американската софтуерна компания разкрива, че световното ѝ ползване на вода се е нараснало с повече от една трета сред 2021 и 2022 година, като възлиза на близо 6,3 милиарда литра. Това значи, че годишното ползване на вода от Microsoft би било задоволително да изпълни повече от 2500 плувни басейна с олимпийски размери.

В същото време за Гугъл общото ползване на вода в центровете за данни и офисите му възлиза на 20,7 милиарда литра през 2022 година, което е с 21% повече спрямо миналата година.

И двете компании работят за понижаване на своя воден отпечатък и за превръщането си във " водоположителни " до края на десетилетието, което значи, че се стремят да възвръщат повече вода, в сравнение с употребяват.

Забележително е обаче, че последните им данни за потреблението на вода са оповестени преди стартирането на съответните им съперници на ChatGPT. Изчислителната мощ, нужна за действието на Bing Chat на Microsoft и Гугъл Bard, може да значи доста по-високи равнища на ползване на вода през идващите месеци.

" При изкуствения разсъдък се следи класическият проблем с технологиите, при който се покачва успеваемостта, само че по-късно се появява резултат на отскок с потреблението на повече сила и запаси ", споделя Сомия Джоши, началник на отдел " Глобални стратегии, климат и системи " в Стокхолмския институт за околната среда. „ И когато става въпрос за вода, виждаме експоненциално повишаване на потреблението на вода единствено за изстудяване на някои от машините, които са нужни, като тежки изчислителни сървъри и огромни езикови модели, употребяващи все по-големи и по-големи количества данни. Така че, от една страна, фирмите дават обещание на клиентите си по-ефективни модели, само че това идва със скрити разноски, когато става въпрос за сила, въглерод и вода “, добави тя.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР