Глобалната икономика претърпя няколко шока през последните няколко години, като

...
Глобалната икономика претърпя няколко шока през последните няколко години, като
Коментари Харесай

20-те най-богати страни по показателя БВП на човек от населението

Глобалната стопанска система претърпя няколко шока през последните няколко години, като се стартира с експлоадирането на ковид. Глобалните стопански отговори на вируса трансформираха нашата икономическа среда по обилни способи, като шоковете към момента се усещат, макар че са минали четири години от експлоадирането на пандемията, както и повече от година, откогато тежестта върху лечебните заведения и инфекциите спадна доста, с цел да се възобнови стопанската система и развлекателните действия.

Вирусът обаче може би нямаше да унищожи стопанските системи толкоз, колкото го направи, в случай че не бяха последните събития. 2022 година в действителност стартира оптимистично, защото икономическата интензивност стартира да се възобновява и натискът върху световната верига на доставки стартира да отслабва.

Всъщност, бързото повишение на лихвените проценти както от Федералния запас в Съединени американски щати, по този начин и от централните банки по целия свят можеше да е по-малко, в случай че съветската инвазия в Украйна предходната година не прекатурна още повече световния баланс на търсенето и предлагането на артикули, с цел да подпали цените на стоките от първа нужда.

След като нашествието към този момент навършва втората си годишнина, светът и стопанската система му имаха време да се приспособят. И инфлацията, която скочи до рекордно високи равнища предходната година, понижава на всички места. И въпреки всичко разноските за понижаване на тази инфлация ще окажат въздействие върху световния стопански напредък.

Това е по този начин, тъй като с цел да понижат инфлацията, централните банки трябваше да усилят лихвените проценти и естествено, това не вещае доста положително нито за потребителските разноски, нито за корпоративното действие.

Оценките от отчета за търговията и развиването на Организация на обединените нации демонстрират, че световният стопански напредък ще се забави до 2,4% през 2023 година от 3% през 2022 година, защото въздействието на високите лихвени проценти и инфлацията оставя своя отпечатък. Стеснявайки фокуса върху стопанските системи на Г-7, изчисленията на UNCTAD демонстрират, че спрямо действителни равнища на Брутният вътрешен продукт през 2019 година, множеството страни са в нищожно по-добро положение.
 Снимка 539738
Източник:

Данните приписват стойност на показателя 100 на всички стопански системи преди пандемията и те демонстрират, че до момента в който Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати към второто тримесечие на 2023 година има стойност 106,7, стопанските системи на Италия, Франция, Япония и Германия имат показания надлежно от 101.4, 101.3, 100.6 и 100.5.

Всъщност, Брутният вътрешен продукт на Канада, за който последните данни са за първото тримесечие, възлиза на 104, до момента в който Англия е единствената страна, която към момента е по-зле от началото на пандемията в икономическо отношение, защото има стойност на показателя от 99,7.
 Официално сме по-богати от Сърбия и Турция
Официално сме по-богати от две наши съседки

Според данните на Световната банка

Като разтуха за британците, английската стопанска система беше и най-силно наранена от пандемията, защото имаше най-ниската стойност на показателя от 76,9, като Франция беше втората най-силно наранена.

Поради глобализацията веригите за доставки по целия свят са тясно свързани между тях и когато става дума за стопански колоси като Китай или Съединени американски щати, всевъзможни отблясъци в техните локални стопански системи постоянно се усещат световно.

Започвайки от Съединени американски щати, забавянето в Америка оказва въздействие върху света, като най-големият проблем за това е релативно неотдавнашен, като се случи през 2008 година В същото време пазарът на държавните облигации на Съединени американски щати, който се състои от скъпи бумаги, издадени от държавното управление на Съединени американски щати, е изборът за безрискови вложения, защото способността на държавното управление на Съединени американски щати да заплати дълга си е на практика обезпечена.

Въпреки това прекъсването на активността на държавното управление или даже опасността за това в Съединени американски щати в последна сметка задействат световния бутон за " изключване на риска ", защото капиталът изтича от по-рискови активи като акции, търгувани в Америка и Европа, към най-хубавия актив-убежище - щатския $.

По същия метод, до момента в който Америка се е индустриализираше, Китай към момента се движи с цялостна пара напред с трансформирането и разрастването на своите индустриални, инженерни и строителни браншове. Това значи, че китайското търсене на първични материали, по-специално за поддържане на неговото развиване, оформя световните трендове и в случай че това търсене спадне, тогава последствията се усещат на всички места.

Като се имат поради неотдавнашните разтърсвания в международната стопанска система, не е нужно да гледаме прекомерно надалеч обратно за образец за въздействието на Китай върху международните първични материали.

Един превъзходен образец е разтърсванията на пазара на недопечен нефт, които базираха упованията за търсене на възобновяване на Китай при започване на 2023 година, само че защото това възобновяване се забави, цените на петрола първо скочиха, защото Саудитска Арабия понижи производството и по-късно се стабилизираха по-късно като някои Китайските индустриални данни демонстрираха, че възобновяване на азиатския колос в действителност се забавя.

Третият по величина стопански район в света след Азия и Северна Америка е Европа. За Европа въздействието на съветската инвазия беше изключително мъчително, изключително за най-голямата стопанска система в района Германия и финансовата мощност на Обединеното кралство.

Германия беше привикнала да разчита на евтиния съветски газ за поддържане на индустриалните си интервенции, само че последствията от съветската война я накараха да се бори да диверсифицира и да загуби стопански напредък в процеса. Картината е много мрачна на немския фронт, защото извънреден и пресен отчет на Reuters демонстрира, че немското държавно управление чака стопанската система да се свие с 0,4% през 2023 година

И по този начин, откакто се сблъскаха с голям брой разтърсвания единствено за няколко години, кои са най-богатите страни сега?
 Оказва се, че в Гърция (почти) няма богати хора
Оказва се, че в Гърция (почти) няма богати хора

Това демонстрират формалните заявления за приходи и имущество

За да изработят този лист, специалистите от финансовото издание Insider Monkey, изследваха кои са най-богатите страни в света по Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, въз основа на данни от Международния валутен фронт (МВФ), който изброява световния Брутният вътрешен продукт на глава от популацията по страни.

Използват се стойности на паритета на покупателната дарба (PPP) и като елементарна формулировка те се пресмятат посредством унищожаване на ценовите разлики посредством приравняване на цената на кошница от съществени артикули в локалната валута към щатския $.
 Снимка 589386
Източник:

А ето и кои са 20-те най-богати страни в света по този индикатор:

20. Австралия

Брутният вътрешен продукт на глава от популацията през 2023 година: $65 366

Австралийският съюз е океанска страна, която е една от най-големите в света по повърхност. Австралия е една от най-развитите народи в света и разполага с големи количества естествени запаси от значими минерали като литий и мед.

19. Кралство Белгия

Брутният вътрешен продукт на глава от популацията през 2023 година: $65 501

Кралство Белгия е просперираща европейска нация. Тя се подрежда на 24 място в листата на страните с най-голям Брутният вътрешен продукт във връзка с паритета на покупателната дарба (ППС). Белгийската стопанска система коства 723 милиарда $, а икономическите данни постоянно демонстрират нейния Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, съсредоточен в столицата Брюксел, защото множеството хора пътуват до града за работа.

18. Кралство Швеция

Брутният вътрешен продукт на глава от популацията през 2023 година: $65 842

Кралство Швеция е скандинавска страна. Тя е една от дребното първи международни народи с добре развити системи за публично опазване на здравето и обучение.

17. Федерална република Германия

Брутният вътрешен продукт на глава от популацията през 2023 година: $66 132

Федерална република Германия е най-голямата стопанска система в Европа заради мощната си промишлена база, която ръководи на главните продуктови пазари като коли в международен мащаб. Освен това има мощен бранш на услугите, както и добре развита туристическа промишленост.

16. Княжество Андора

Брутният вътрешен продукт на глава от популацията през 2023 година: $68 998

Андора е една от най-малките страни в този лист във връзка с популацията и площта си. Страната обгръща единствено 467 квадратни километра, а жителите, които са едвам 81 588 души също й обезпечава висок Брутният вътрешен продукт на глава от популацията.

15. Република Австрия

Брутният вътрешен продукт на глава от популацията през 2023 година: $69 502

Република Австрия е европейска нация с Брутният вътрешен продукт от 700 милиарда $. Както е в тази ситуация с няколко развити страни, икономическата продуктивност на страната зависи в огромна степен както от услугите, по този начин и от туризма.
 Бедната страна в Африка, която можеше да бъде най-богата
Бедната страна в Африка, която можеше да бъде най-богата

Едни нови избори дават следващата нова вяра

14. Исландия

Брутният вътрешен продукт на глава от популацията през 2023 година: $69 779

Исландия е европейска страна, която е една от най-малките народи в света както във връзка с популацията, по този начин и по плътност на популацията. Страната разчита на туризма за икономическа продуктивност и се възползва от добре развита промишленост за произвеждане на сила.

13. Нидерландия

Брутният вътрешен продукт на глава от популацията през 2023 година: $72 973

Нидерландия е една от най-развитите страни в света и има стопанска система на стойност 1,2 трилиона $. Той има добре развити браншове на услугите и индустрията, с помощта на огромни автомобилни производители и финансови компании, работещи там.

12. Република Китай (Тайван)

Брутният вътрешен продукт на глава от популацията през 2023 година: $73 344

Въпреки че не е приет като самостоятелна нация в международен мащаб, Тайван към момента е икономическа мощ по право, защото играе решаваща роля в международната верига за доставки на потребителска електроника. Най-големият производител на договорни чипове в света, TSMC, е със седалище там, както и други значими компании за електроника.

11. Кралство Дания

Брутният вътрешен продукт на глава от популацията през 2023 година: $73 386

Дания е скандинавска европейска нация, която е една от най-стабилните и мирни народи в света. Изграден по скандинавския модел, тя се подрежда високо както във връзка с равенството в приходите, по този начин и във връзка с човешкото развиване.

10. Бруней Даруссалам

Брутният вътрешен продукт на глава от популацията през 2023 година: $75 583

Бруней Даруссалам е страна от Югоизточна Азия с 31,9 милиарда $ Брутният вътрешен продукт в ППС към 2022 година Тя е мощно подвластна от износа на нефт за приходите си в задгранична валута.

9. Република Сан Марино

Брутният вътрешен продукт на глава от популацията през 2023 година: $78 926

Република Сан Марино е друга дребна страна, която обгръща единствено 61,2 квадратни километра. Тя разчита в огромна степен на туризма, банкирането и електрониката за своята икономическа продукция.

8. Съединени американски щати

Брутният вътрешен продукт на глава от популацията през 2023 година: $80 035

Съединени американски щати са най-голямата стопанска система в света във връзка с номинален Брутният вътрешен продукт.

7. Кралство Норвегия

Брутният вътрешен продукт на глава от популацията през 2023 година: $82 655

Кралство Норвегия е последната скандинавска страна в този лист. То се откроява измежду развитите народи заради мощното наличие на страната в основни промишлености като телекомуникациите.

6. Швейцария

Брутният вътрешен продукт на глава от популацията през 2023 година: $87 963

Швейцария е финансовият център на Европа и е известна в целия свят с добре развитата си банкова промишленост.

5. Обединени арабски емирства

Брутният вътрешен продукт на глава от популацията през 2023 година: $88 221

Обединените арабски емирства са азиатска страна, която е част от района, нормално именуван Близкия изток. Неговите съществени стопански райони са Абу Даби и Дубай, като и двата способстват доста за основни стопански браншове като изследване на нефт, банково дело, туризъм и недвижими парцели.

ОАЕ постепенно се оформиха, с цел да се трансфорат в една от най-напредналите в научна позиция народи в Близкия изток, защото е първата арабска страна, достигнала Марс, както и измежду дребното, изпратили астронавти до Международната галактическа станция (МКС).

4. Република Ирландия

Брутният вътрешен продукт на глава от популацията през 2023 година: $124 596

Република Ирландия е островна европейска страна, формирана от по-голямата част от остров Ирландия. Тя има стопанска система от 633 милиарда $ в ППС, а високият Брутният вътрешен продукт на глава от популацията не е неочакван заради естеството на ирландската стопанска система. Ирландия е една от най-популярните бизнес дестинации в Европа и света заради огромната централизация на мултинационални компании, работещи на нейните крайбрежия.

3. Катар

Брутният вътрешен продукт на глава от популацията през 2023 година: $124 834

Държавата Катар е друга просперираща близкоизточна нация. Това е една от дребното страни в света, в чиито граници живеят повече чужденци, в сравнение с локални поданици. Това също разрешава на Катар да има високопродуктивна стопанска система, а страната е основен състезател на световния пазар на полутечен природен газ (LNG). Пазарът на полутечен природен газ стана прочут в последно време, откакто съветската инвазия в Украйна принуди Европа да избра горивото пред евтиния съветски газ.

2. Люксембург

Брутният вътрешен продукт на глава от популацията през 2023 година: $142 490

Люксембург е западноевропейска страна без изход на море. Секторът на услугите е виновен за икономическото положение на страната и в този бранш доходоносната банкова промишленост играе значима роля. Люксембург е третият по величина финансов център в Европа след Лондон и Цюрих. Един нововъзникващ бранш на стопанската система на Люксембург е сегментът за проучване на космоса, който се стреми да построи екосистема от компании, които извличат запаси от метеорити и други небесни тела.

1. Сингапур

Брутният вътрешен продукт на глава от популацията през 2023 година: $157 354

Сингапур е град-държава и е един от дребното по рода си в света. Градът е световен финансов бранш и играе решаваща роля в стопанската система на Азия, изключително заради местоположението си, което го прави значим транспортен център за скъпи артикули като потребителска електроника. Известно е също, че Сингапур е дом на едни от най-богатите хора в света, а страната е известна в целия свят с ниските равнища на корупция.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР