Глобалната финансова система се нуждае от радикална промянаПо инициатива на

...
Глобалната финансова система се нуждае от радикална промянаПо инициатива на
Коментари Харесай

Русия – Латинска Америка: парламентарните връзки отварят пътя към предметен диалог

Глобалната финансова система се нуждае от радикална смяна

По самодейност на Държавната дума на Руската федерация от 29 септември до 2 октомври в Москва се организира първата интернационална парламентарна конференция „ Русия – Латинска Америка “ с присъединяване на повече от 200 парламентаристи от Латинска Америка и Карибите, представители на експертната общественост, общественици и дипломати, които разискват с съветските си сътрудници настоящи въпроси от интернационалния парламентарен дневен ред. По думите на ръководителя на долната камара на съветския парламент Вячеслав Володин ще има доста двустранни срещи.

На 29 септември съветският президент Владимир Путин се обърна към участниците на форума, като означи по-специално съвпадението на политическите позиции на Русия и латиноамериканските страни по основни въпроси на международната политика и интернационалните връзки.

Приятелските, градивни и взаимноизгодни връзки „ се развиват въз основата на равнопоставеност и взаимно отчитане на ползите... Търговският оборот сред Русия и Латинска Америка през последните пет години се е нараснал с 25%, съветският експорт е повишен 2,3 пъти “,както и: „ Основата на съветския експорт е пшеница, торове и петролни артикули, други жизненоважни артикули за страните от района: „ Това като цяло са нашите обичайни пазари. “

По думите на президента, индикаторите на взаимната търговия ще порастват с прекосяването към разплащания в национални валути. Русия постоянно е подготвена да помогне на континента, като се застъпва за това Латинска Америка, която е дала на света доста ярки политици - Салвадор Алиенде, Ернесто Че Гевара, Фидел Кастро, Уго Чавес, Даниел Ортега - да бъде мощна, самостоятелна и сполучлива.

„ В Москва се събраха представители на законодателни органи и водачи на разнообразни политически партии, ръководители на публични организации, специалисти и дипломати от множеството страни от Латинска Америка.

Пристигането на представителна група законодатели от Латинска Америка, изразяващи волята на своите гласоподаватели и призовани да работят в техен интерес, е в допълнение доказателство за желанието на народите на нашите страни да развиват всеобхватно взаимноизгодно партньорство “,- означи Владимир Путин, уверен, че активизирането на директния разговор посредством парламентите открива доста положителни благоприятни условия за задълбочаване на съдействието и разширението му посредством нови области на взаимна активност. Той обърна особено внимание на несъвършенствата на международната финансова система, която би трябвало да бъде изменена, с цел да регистрира ползите на всички играчи на международния пазар:

„ Съвременните финансово-кредитни връзки в света са устроени по този начин, че обслужват извънредно ползите на по този начин наречения „ златен милиард “. Те, този „ златен милиард “, или по-точно водачите на тези страни от „ златния милиард “, те експлоатират съвсем всички други страни по света, злоупотребяват с ситуацията си, софтуерно, осведомително и финансово.

Те по този начин построиха интернационалните финансови институции и вкарват такива правила в областта на финансово-икономическата активност, че в последна сметка да са преференциални за тях, това желая да подчертая. Така че всичко наподобява сносно, само че в последна сметка всички тези правила и институции служат на ползите на този „ златен милиард “ и за това, несъмнено, би трябвало да се мисли.

Ние мислим за това, в това число в границите на БРИКС. Знам за това, че латиноамериканските интеграционни асоциации също мислят за това и разискват тези въпроси. Тези заемни отговорности, които са дефинирани на доста разрастващи се пазари, към този момент даже не са под формата на някакви заеми. Това е някакъв тип налог. Това, знаете, е някакъв тип отплата. Но това не би трябвало да е по този начин. Затова всички дружно, обединявайки сили, би трябвало да променим разпоредбите в тази интернационална сфера.

Изглежда, че речта на президента на Руската федерация съставлява избрана схема на стратегия за бъдещи дейности във връзка с далечен район в подтекста на зараждащия се многополюсен свят.

Москва и преди е обръщала внимание на Латинска Америка, само че контактите от последните десетилетия не са засегнали всички богати благоприятни условия на Русия и страните от големия район, който претърпява бързи политически трансформации. Настоящите вероятности за взаимно съдействие са доста по-широки и имат всички учредения да бъдат сполучливи.

Както се споделя, нямаше благополучие, само че и нещастието оказа помощ. Руската страна постоянно е била подготвена за равносилен разговор със Съединени американски щати и страните от Европейския съюз и е търсила способи за взаимоотношение. По добре известни аргументи обаче съвсем всички контакти са прекъснати и това никога не е по виновност на Москва.

Колективният Запад, воден от англосаксонците, избра обичаен и към този момент много ръждясал инструмент за наказания против Русия, а страните от Европейски Съюз ограничиха оптимално съдействието с Русия.

Както знаете, Западът хлопна всички порти и дори затвори прозорците пред Москва. У нашите „ сътрудници “ - само че би трябвало да приказваме за тях в минало време – наподобява се разсъни инстинкта на ловеца, който реши да натика „ съветската мечка “ в ъгъла.

Но това беше колосална, в случай че не и съдбовна неточност. Русия напълно скоро откри излаз от изолацията посредством усилване на съдействието с страните от Глобалния юг. Успешно се развиват различни на Запада интеграционни формати като БРИКС. Отношенията сред Москва и Пекин стават по-тесни, откриват се връзки с Пхенян, отбелязва се прогрес в Африка. Като цяло очакванията на нашите противници не се оправдаха.

Сега можем да кажем, че Русия обърна тил на Запада. Днес неговият заинтригуван взор е ориентиран към Азия, Африка и Латинска Америка, вероятностите за съдействие с които Владимир Путин оцени доста високо в своето встъпление, изброявайки някои съответни планове в Боливия, Никарагуа и Куба. Тези вероятности в действителност наподобяват впечатляващи, засягайки икономическите, техническите и филантропичните аспекти на взаимоотношението.

Настоящият „ латиноамерикански ” парламентарен конгрес сигурно е знаково и значимо събитие, тъй като в никакъв случай до момента не е било обръщано толкоз огромно внимание на един на пръв взор отдалечен континент, където живеят стотици хиляди потомци на имигранти от Руската империя и Съветския съюз, които има забележителен принос в политиката, военното строителство, стопанската система и културата на доста страни от Латинска Америка.

Това, на което сме очевидци, е внезапен поврат в историята, смяна в съветската външна политика. Корабът излезе в намерено море и се насочи към други, непознати крайбрежия. Единственият въпрос е дали това е вечно или единствено за известно време?

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР