Глобалната битка на наративите е в разгара си и досега

...
Глобалната битка на наративите е в разгара си и досега
Коментари Харесай

Западът призна силата на Русия на полето на глобалната битка

„ Глобалната борба на разказите е в разгара си и до момента не сме спечелили. “ Тези думи на основния посланик на Европейския съюз Жозеп Борел прозвучаха много ненадейно, тъй като всъщност са самопризнание за достиженията на Русия в осведомителната война против Запада. Как се води тази световна борба и благодарение на какви оръжия Русия сполучливо се опълчва на груповия Запад в нея?

Двойни стандарти. Това усещане остава най-често от западната политика в Русия. Официални лица, публицисти, елементарни хора - всички те не стопират да се учудват по какъв начин Западът употребява тези стандарти в антируската изразителност.

И те не са сюрпризирани от виртуозността или тънкостта на използването им, а по-скоро от тяхната предизвикателна безочливост. Ето да вземем за пример изказванията, че Русия е нарушила Минските съглашения (когато Украйна ги е нарушила). Или рева за " ударите по цивилното население на Украйна " - по време на постоянния обстрел от Украйна на гражданската инфраструктура на Донецк. И, несъмнено, те упрекват Русия във всички вероятни грехове - от международните цени на храните до повишението на цената на горивото в американските бензиностанции.

Светът на конструктивизма

На чудещите се обаче изясняват, че няма нищо необичайно. Западните политици просто са огромни почитатели на конструктивизма – т.е. те имат вяра, че медиите, които управляват, могат да конструират действителност въз основа на разказите, които предизвикват.

Наратив е дословен превод на " история ", " роман ". В случая това е роман за протичащото се в връзките сред Русия и Запада, Русия и Украйна. Ами в случай че Си-Ен-Ен, Би-Би-Си, “Ню Йорк Таймс”, “Дейли Мейл” и цялата западна самостоятелна журналистическа войска единомислещо напише, че Русия е зло, тогава целият свят ще повярва. И няма значение, че представители на Русия ще опровергаят тези тези, та даже и с доказателства. Малко хора ще чуят това, тъй като лъвският дял от световното осведомително пространство (включително обществените мрежи) е под контрола на западните медии.

Западните разкази доближават до популацията на незападните страни. Това са западните версии, които се пробутват (директно или задкулисно) на водачите на тези незападни страни. Лидерите, които не желаят да се опълчват на осведомителната наклонност и западните скъпи инструкции, са принудени или да гласоподават против Русия на разнообразни платформи (например Общото заседание на ООН), или, в случай че са задоволително смели, да се въздържат. Не е изненадващо, че нито една от страните от Г-20 и БРИКС (с изключение, несъмнено, Русия) не гласоподава срещу резолюцията на Общото заседание от 2 март, осъждаща „ съветското навлизане в Украйна “.

Не проработи

Съответно, споделиха конструктивистите, позицията и обясненията на Русия са доста по-малко безапелационни от употребяваните от Запада. Поне за забележителна част от популацията на нашата планета. Това значи, че Западът печели осведомителната война – или „ войната на разказите “. Просто тъй като по този начин работи.

Оказа се обаче, че това не е по този начин. Че войната на разказите, в случай че Русия не я е спечелила, то сигурно не я е и изгубила. И това го сподели не какъв да е, а един от главните рупори на антируската агитация на Запад.

„ Г-7 и страните с сходно мислене са обединени в осъждането и глобите против Русия. Но други страни, а тук можем да приказваме за болшинството от Глобалния юг, постоянно заемат друга позиция. Глобалната борба на разказите е в разгара си и до момента не сме спечелили “, оплаква се еврокомисарят по външните работи Жозеп Борел.

Въпреки цялата мощност на западните медии, целия боязън на „ световния юг “ (тоест страните от Африка, Латинска Америка и Азия) пред американците, които постановат антируските настроения на света, десетките милиарди долари изразходвани за разпространение на западния информативен дневен ред, са „ недоходоносни “.

Това се случи не тъй като Западът ненадейно загуби надзор над осведомителната сфера - не, контролът остава. И не тъй като съветските политици и медии започнаха да употребяват някакви нови тези. Работата е там, че водачите и популацията на незападните страни се оказаха в действителност, в която бяха въведени следвайки двойните стандарти на Запада - и в тази действителност те внезапно усетиха правотата на Русия.

Правила против хегемонията

Така Глобалният Юг не е склонен с основния разказ на Запада за какво целият свят би трябвало да се сплотява против Москва. „ По-голямата част от незападните страни в света не са съгласни да одобряват западната позиция, че в случай че Русия победи, това ще значи колапс на целия международен ред “, разкрива Дмитрий Суслов, заместник-директор на Центъра за всеобхватни проучвания,европеистика и интернационалните проучвания във Висшаташкола по стопанска система.

Вероятно тъй като в този момент, през 2022 година, те просто не виждат подобен ред - т.е. система, учредена на идентични правила за всички, на интернационалното право. Системата се разпада през последните 20 години и в този момент незападните страни изпитват какво е да живееш в свят без ред. Свят, в който страните вършат това, което могат, а не това, което би трябвало.

Освен това този ред е опустошен не от руснаците, а от Съединени американски щати. И го унищожиха толкоз предизвикателно и постоянно, че никакви демагогски трикове не могат да скрият виновността им. „ Те, под разнообразни предлози, в това число за обезпечаване на личната си сигурност, работят на хиляди километри от националната си територия. И когато им пречи интернационалното право и Устава на Организация на обединените нации, го афишират за отживялост. И когато нещо дава отговор на техните ползи, те незабавно се базират на нормите на интернационалното право, Устава на Организация на обединените нации, интернационалните филантропични права “, сподели Владимир Путин.

Същата скица се употребява и в този момент, по време на съветската специфична интервенция в Украйна. „ Западът неведнъж е правил интернационалните закононарушения, нарушавал е интернационалното право, правил е актове на експанзия и в този момент, разбирате ли, приказва за недопустимостта на потреблението на военна мощ против суверенна страна, обвинявайки Русия за това “, изяснява Дмитрий Суслов.

Под „ ред “ Западът схваща личната си система на надмощие, в границите на която прави каквото си изиска. И в борбата на разказите „ ред против хегемония” незападните страни в този момент схващат, че с цел да се откри същински ред, западната надмощие би трябвало да бъде разрушена.

„ Те не поддържат западната надмощие и не желаят възобновяване на западната хегемония”, изяснява Дмитрий Суслов. „ Те виждат такава битка като предизвикателство от Русия против тази надмощие и вътрешно поддържат Русия. В последна сметка, в случай че Москва надделее, тогава хегемонията на западния свят ще изпадне в най-дълбока рецесия. И нейният финален и необратим край е от изгода за голямото болшинство от незападните страни. При това както за тези, които желаят възобновяване на интернационалното право, по този начин и за тези, които не се надяват на закона и желаят да защитят ползите си сами, без да се преценяват с американската позиция.

Сигурността е заложена на карта

Западните разкази също губят други борби, по-специално борбите за храна и сила. „ Незападните страни не са съгласни, че Русия е отговорна за международната енергийна рецесия. И с това, че Русия е отговорна за международната хранителна рецесия. Тоест с тези линии, които по всякакъв начин се прокарват от Европейския съюз (лично от Борел) и от груповия Запад като цяло “, споделя Дмитрий Суслов. Да, водачите на Съединени американски щати и Европейски Съюз постоянно споделят на „ града и света “, че заради дейностите на Русия в Украйна цената на храната внезапно се е повишила, а заради желанието на Путин да „ отмъсти на Запада “ цената на въглеводородите също скочиха. В това обаче не имат вяра нито западните поданици, нито незападните. Освен това съвсем никой от водачите на разрастващите се страни даже не хвърли виновността за тези процеси върху Москва.

Очевидно повода е, че внезапното повишаване на цените на зърното и петрола или визира, или скоро ще засегне, множеството от режимите на „ световния юг “. Ще провокира стопански рецесии, които към този момент водят (както в тази ситуация със Шри Ланка) до оставки и преврати.

Следователно водачите на разрастващите се страни не са подготвени просто да гледат с пуканки тази борба на разказите (както биха могли да вземем за пример по време на дипломатическите борби към Минските споразумения) - те са откровено заинтригувани от решаването на казуса. И схващат, че Москва никога не основава този проблем.

„ Незападните страни, несъмнено, са наясно, че точно Западът е виновен както за международната енергийна рецесия, по този начин и за международната продоволствена рецесия “, споделя Дмитрий Суслов. В края на краищата Западът е този, който постанова наказания, които пречат на Русия (а точно Русия, а не Украйна) да изнася своето зърно на кораби. Именно Западът с политиката си „ няма да позволим на Русия да изнася нефт и газ “ провокира безпорядък на пазара на въглеводороди.

Оказва се, че Западът, прокарвайки антируските си разкази, излиза отвън границите на руско-западните връзки. Това заплашва сигурността на страните и държавните управления в Глобалния юг. Не е изненадващо, че в тази обстановка тези страни са на страната на Москва: те не се причисляват към западната политика на наказание на Русия, не вземат участие в хибридна война против Москва и поддържат градивни връзки с Кремъл. Това значи, че Борел и компанията няма да съумеят да ги привлекат на своя страна. Особено посредством двойни стандарти.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР