Глобализацията донесе огромни ползи за по-слабо развитите икономики в света

...
Глобализацията донесе огромни ползи за по-слабо развитите икономики в света
Коментари Харесай

ЕК: За устойчива икономика на регионите в епохата на глобализация

Глобализацията донесе големи изгоди за по-слабо развитите стопански системи в света и доста благоприятни условия за европейците, само че до момента в който изгодите са за всички, то разноските постоянно се понасят неравномерно се акцентира в документа за размисъл на Европейската комисия по отношение на извличането на изгодите от глобализацията.

За да се изправи пред предизвикването, което съставлява модернизирането на стопанската система, Европа би трябвало да обезпечи благоприятни условия за районите си и да им помогне да основават стойност. Това значи да бъдат отворени за нововъведенията, цифровизацията, намаляването на въглеродните излъчвания и развиването на личностните умения.

Днес Европейска комисия предлага нов набор от дейности, с които има за цел да подкрепи в допълнение европейските райони да влагат в нишите, в които те са конкурентоспособни (т. нар. " умна специализация " ) и да насърчават нужните нововъведения, резистентност и напредък.

Заместник-председателят Юрки Катайнен, в чийто сектор са заетостта, икономическият напредък, вложенията и конкурентоспособността, съобщи: " За да се възползваме от глобализацията, би трябвало да създадем удобна среда, в която да може да се материализира напредъкът в търговията и технологиите. Стратегиите за вложения и нововъведения, които се създават и ползват на локално ниво, са основни в посрещането на това предизвикателство и укрепването на нашите райони. "

Комисарят по въпросите на районната политика Корина Крецу съобщи: " Навлезли сме в " глокалната " ера, по думите на ръководителя Юнкер, в която въздействието на световните провокации се усеща първо на локално ниво. Нашите стопански системи са в развой на дълбоки промени и този развой е необратим. Но ние можем да помогнем на нашите райони да се снабдят с верните принадлежности за постоянен и дълготраен напредък — интелигентната специализация се състои точно в това. "

Подходът за умна специализация, въведен през 2014 година във всички стратегии в региона на районната политика, съумя да се потвърди. Комисията има намерение да доразвие този позитивен опит с два пилотни плана:

Индивидуална поддръжка, съобразена със характерните провокации в региони, изправени пред промишлен преход: по тяхно искане, някои райони могат да работят в партньорство с екипи от специалисти на Комисията за подсилване на техния потенциал за нововъведения, унищожаване на пречките пред вложенията, даване на жителите на нужните умения и подготовка за индустриалните и публичните промени, въз основа на техните тактики за умна специализация.

Междурегионални партньорства за нововъведения, подпомагани със средства на Европейски Съюз. Този пилотен план е въодушевен от триумфа на самодейността " Авангард за нов напредък " и има за цел да набележи и създаде подобаващи за банково финансиране междурегионални планове, които могат да изградят европейски вериги за основаване на стойност в предпочитани браншове като огромните осведомителни масиви, биоикономиката, успеваемостта на ресурсите, свързаната подвижност или усъвършенстваните технологии за произвеждане.

Успоредно с това Европейска комисия ще постави спомагателни старания за подкрепяне на страните членки в премахването на останалите спънки за растежа и основаването на удобна среда за предприятията. Особено внимание ще бъде обърнато на качеството и открития достъп до обществените научни проучвания, съдействието сред предприятията и университетите и съгласуването на локалните бази от умения с условията на пазара, благодарение на структурите за поддръжка на Комисията.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР