Глоба до 1000 лв. грози домоуправителите, ако от 2019 г.

...
Глоба до 1000 лв. грози домоуправителите, ако от 2019 г.
Коментари Харесай

Глоба от 1000 лв. грози домоуправителите заради броя на обитателите

Глоба до 1000 лева грози домоуправителите, в случай че от 2019 година не подават всяка година в общината информация какъв брой души населяват жилищата в етажната благосъстоятелност. Това тяхно обвързване ще бъде записано в Закона за локалните налози и такси. С него се вкарва нов метод за установяване размера на такса боклук съгласно действителното количество боклуци.

Депутатите от бюджетната комисия гласоподаваха през вчерашния ден на второ четене законовите промени. Без никакви диспути те единомислещо отложиха влизането им в действие с още една година. Така новият метод за установяване на данъка съгласно правилото " замърсителят заплаща " вместо от началото на 2019 година ще бъде въведен от 2020 година Дотогава ще се ползва досегашният способ - данъкът да зависи от данъчната оценка на парцела.

За да влезе в действие определянето на такса боклук съгласно действителното количество боклуци, до 31 март 2019 година всеки " ползвател " на жилищен парцел в страната би трябвало да заявява пред съответната община, че го населява. С тази дефиниция обвързване да подадат информация имат освен притежателите на парцела, само че и лицата с учредено вещно право на прилагане, наемателите или просто жителите на жилището. За жилищните кооперации и блокове с учредена етажна благосъстоятелност тази задача ще се поеме от домоуправителя.

" При разискванията взехме решение, че е по-добре в градовете да ангажираме етажната благосъстоятелност, тъй като по този начин може да се реализира надзор. В противоположен случай имаме опасения, че популацията внезапно ще намалее, а това ще докара до по-високи ставки за правилните жители ", изясни Менда Стоянова. От 50 до 1000 лева ще е глобата за домоуправителите, които не спазят новото законово условие или подадат информация с погрешно наличие, довела до понижаване или освобождение от данъка. За останалите ползватели на жилища санкцията е от 10 до 400 лева, в случай че са физически лица, и от 100 до 3000 лева, в случай че са компании.

На базата на получената информация до 31 октомври 2019 година кметовете би трябвало да дефинират каква база за начисляване на данъка избират. Депутатите от бюджетната комисия гласоподаваха три основи за мерене на боклука - с торби, които всяко домакинство ще си купува и по този начин ще заплаща авансово таксата, със съдове - още веднъж за всяко домакинство, или съгласно това какъв брой души живеят в даден парцел. Мнозинството в комисията отхвърли предлагането на група депутати, което е и гледище на сдружението на общините, за основа на таксата за събиране и отнасяне на отпадъците да се употребява и разгънатата застроена или незастроена повърхност на парцела. " Това на процедура не е по-различно от настоящето състояние ", уточни Менда Стоянова.

До 31 март 2019 година Министерският съвет би трябвало да издаде разпоредба за това какви разноски би трябвало да се включат в план-сметката за установяване на такса боклук, с цел да може всички общини да работят по един и същи пример. След влизане в действие на новата методика новопридобитите парцели ще се заявяват в двумесечен период. В общините, избрали да мерят боклука самостоятелно с торби или съдове за всеки жилищен парцел, няма да се постанова подаване на годишна справка-декларация за броя на хората, които го населяват.

ОТСРОЧКА

Отсрочката за новия метод на пресмятане на такса боклук с още една година пристигна след гледище на общините, които предизвестиха, че е нужна сериозна подготовка за въвеждането й. Още преди първо четене на законопроекта обаче отпадна друго тяхно искане - повдигането на данъка след смяна на методиката да не става едновременно, а на стъпки в границите на три години. Очакванията са такса боклук да скочи двойно в дребните обитаеми места и в крайните квартали в градовете./. segabg.com

Важно! Това дълго време никой не ни го е казвал, а е толкоз значимо! Никога не носете облекла, които са били..

Влез и виж!



Влез в този момент в най-бързорастящата група в България. Присъедини всички свои другари във "Фейсбук " -

ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко свободно!

https://www.facebook.com/groups/157731821468957/



Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР