Гледката на пълничкия севернокорейски лидер Ким Чен Ун, който на

...
Гледката на пълничкия севернокорейски лидер Ким Чен Ун, който на
Коментари Харесай

Запознайте се с новите световни търговци на оръжие

Гледката на пълничкия севернокорейски водач Ким Чен Ун, който на 13 септември се ръкува с Владимир Путин - откакто е пропътувал с трен до космодрум в Далечния изток на Русия, с цел да разиска продажбата на севернокорейски оръжия на нейния деспот - беше забележителна както сама по себе си, по този начин и поради това, което споделя за бизнеса с продажба на оръжия. Петте най-големи продавача на оръжие в света (Америка, Русия, Франция, Китай и Германия) реализират повече от три четвърти от износа. Но разрастващите се производители на оръжия се конкурират със остарялата армия. Те се възползват по най-хубавия метод от опциите, основани от изменящата се геополитика. И се възползват от съветската инвазия в Украйна.

Пътуването на Ким до Русия последва визитата в Пхенян през юли на съветския министър на защитата Сергей Шойгу, който искаше да разбере дали Северна Корея може да даде съоръжение, което да помогне на изпитващите усложнения военни сили на страната му. Северна Корея би се радвала да откри купувачи за военното си съоръжение. И малко режими са склонни да продават оръжие на Русия. Досега Китай се въздържаше от даване на освен това от чипове с двойно предопределение (въпреки че въпреки всичко би могъл да изпрати по-смъртоносни неща през Северна Корея). Единствено Иран се съгласи, продавайки към 2400 от своите дронове " камикадзе " Shahed.

Северна Корея може да даде по-широк набор от артикули. Освен безпилотни самолети и ракети като KN-23, която е съвсем идентична с съветската балистична ракета " Искандер ", тя би могла да предложи самоходни гаубици и ракетни установки. Според източници от американското разузнаване Северна Корея доставя 152-милиметрови снаряди и ракети вид " Катюша " на Русия от близо година. Русия пазари в Пхенян и Техеран, защото и двата режима към този момент са толкоз мощно наранени от интернационалните наказания, че няма какво да губят и могат да завоюват, в случай че вършат бизнес с държавното управление на Путин. Те са не толкоз " ос на злото ", колкото пазар на парии.
Реклама Размахът на Южна Корея
Ако севернокорейската оръжейна промишленост е подтиквана от войната в Украйна, южният ѝ съперник се оправя още по-добре. Южнокорейските експортьори на оръжия реализираха отлични резултати още преди спора. През петте години до 2022 година страната се изкачи до девето място в класацията на продавачите на оръжие, формирана от мозъчния концерн Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI); държавното управление се стреми да трансформира Южна Корея в четвъртия по величина експортьор на оръжие в света до 2027 година Миналата година тя е продала оръжия на стойност 17 милиарда $ - над два пъти повече от 2021 година Около 14.5 милиарда $ идват от продажби за Полша.

Размерът и обсегът на споразуменията, които Южна Корея е сключила с Полша, която вижда себе си като фронтова страна в отбраната на Европа против реваншистка Русия, са поразителни. Сделката включва 1000 танка K2 Black Panther, 180 от които са доставени неотложно от личния инвентар на армията, а 820 ще бъдат създадени по лиценз в Полша. Това са повече танкове, в сравнение с се употребяват от армиите на Германия, Франция, Англия и Италия, взети дружно. Пакетът включва и 672 самоходни гаубици K9 Thunder; 288 ракетни установки K239 Chunmoo и 48 изтребителя от четвърто потомство Golden Eagle FA-50 на по-ниска цена.

Успехът на Южна Корея в оръжейния бизнес се дължи на конкурентните цени, високото качество на оръжията и бързата доставка, споделя Том Уолдвин от основания в Лондон мозъчен концерн International Institute for Strategic Studies. Цените му отразяват ефикасността на корейското произвеждане. Качеството се дължи на корейския опит в работата с най-хубавите американски оръжия и на личния високотехнологичен цивилен бранш. Бързата доставка е допустима, защото корейците, изправени пред сериозна опасност по северната си граница, разполагат с индустриални линии, чиято продуктивност също може да се усили бързо.

Сиймон Веземан, откривател в програмата на SIPRI за трансфер на оръжия, споделя, че безрезервната поддръжка от страна на държавното управление и привлекателните кредитни съглашения също са от решаващо значение за триумфа на Южна Корея. Азиатските клиенти харесват обстоятелството, че тя има тесни връзки с Америка, без да е Америка, която постоянно се преглежда като обезсърчителен съдружник. Това може да помогне на Южна Корея да подписа договорка за 45 милиарда $ за възобновяване на остаряващия подводен флот на Канада. Въпросите за бъдещето включват какъв брой надалеч ще стигне Южна Корея в прехвърлянето на технологии към своите клиенти - основен въпрос за Полша, която вижда себе си като сътрудник на Южна Корея в износа, конкурирайки се с Германия и Франция на европейския пазар.
Реклама Възход на Турция
Ако Южна Корея е безспорният водач измежду разрастващите се експортьори на оръжие, на второ място е Турция. Откакто ръководещата Партия на справедливостта и развиването пристигна на власт през 2002 година, тя влага средства в отбранителната си промишленост. Целта за реализиране на съвсем цялостна автономност в производството на оръжия стана още по-належаща в изискванията на американски и европейски наказания - първите бяха наложени през 2019 година, откакто Турция, член на НАТО, купи съветски зенитноракетни комплекси С-400.

SIPRI счита, че сред 2018 и 2022 година турският експорт на оръжие се е нараснал с 69% спрямо предходния петгодишен интервал, а делът на Турция на международния оръжеен пазар се е удвоил. Според отчет от юли, направен от локална браншова организация, цената на нейния експорт в региона на защитата и авиацията се е нараснала с 38% през 2022 година спрямо миналата година, достигайки 4.4 милиарда $. Целта за тази година е 6 милиарда $. Пакистан получава осъвременени подводници от Турция. И последната от четирите корвети, които Турция е продала на пакистанския флот, беше спусната на вода предишния месец. Вероятно е да има още продажби на други страни както заради конкурентните цени на турските кораби, по този начин и заради обстоятелството, че Турция няма никакви запаси по отношение на това на кои страни ще доставя оръжие.

Въпреки това турският експорт се управлява от въоръжени дронове. На 18 юли Турция подписа съглашение за 3 милиарда $ със Саудитска Арабия за доставка на бойния дрон Akinci. Той е създаден от Baykar, която създава и Bayraktar TB2 - безпилотен аероплан, който е употребен в бойни дейности от Либия, Азербайджан, Етиопия и Украйна. TB2 е създаден за залавяне на кюрдски бойци, откакто Америка отхвърли да продаде на Турция своя безпилотен аероплан Predator. Повече от 20 страни са се наредили на опашка, с цел да го купят, защото той е по-евтин и по-достъпен от американската опция и по-надежден от китайските дронове, които преди този момент преобладаваха на незападния пазар.

Akinci е по-мощен. Той може да носи доста огромни оръжия, в това число ракети въздух-въздух и SOM-A - стелт крилата ракета с обхват 250 км. Той ще откри купувачи измежду няколко други страни от Персийския залив като Катар, Оман и ОАЕ, които желаят да се предпазят от утежняване на връзките с Америка, като понижат зависимостта си от нейното оръжие. Тези страни имат упоритостта да изградят свои лични отбранителни индустрии; те виждат в Турция подготвен сътрудник и образец за подражателство.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР