Гледката на френския президент Еманюел Макрон и неговите служители да

...
Гледката на френския президент Еманюел Макрон и неговите служители да
Коментари Харесай

Пререканията между Франция и Германия може да препънат ЕС

Гледката на френския президент Еманюел Макрон и неговите чиновници да пият бира на лодка с немските си сътрудници в Хамбург тази седмица ще илюстрира трайното френско-германско другарство , оповестява " Ройтерс ".

Неформалното " тиймбилдинг " упражнение - традиция на немското държавно управление, цели да опровергае битката за власт сред двете най-големи сили в Европейския съюз и нейното влияние върху редица планове на Европейски Съюз.

От взаимни стратегии за защита до нуклеарна енергетика или връзките с Китай - Париж и Берлин са в несъгласие по от ден на ден въпроси.

В своя тирада през август Макрон даде обществен израз на разочарованието си, като назова позицията на Германия във връзка с нуклеарната енергетика " историческа неточност ".

Франция е една от страните с най-голямо нуклеарно зареждане в света и създава над 70% от електрическата енергия си посредством своите реактори.

Нарастващото напрежение сред Париж и Берлин разкрива освен разногласия по механически въпроси, само че и спиране на доверието сред две държавни управления, които се борят за съществени стопански ползи и имат друга визия за бъдещето на Европейски Съюз.

" Имам усещането, че двете държавни управления не беседват по значими тематики, а когато го вършат, то е единствено посредством медиите и от време на време безогледно ", съобщи Детлеф Зайф, ръководител по европейските въпроси на немския Христиандемократически съюз.
 Китай и Германия възобновяват комерсиалните диалози, прекратени поради пандемията
Китай и Германия възобновяват комерсиалните диалози, прекратени поради пандемията

Последният кръг се организира през 2019 година, а оттогава настъпиха доста промени в връзките Европейски Съюз - Китай

Тази липса на връзка е причината Берлин да предложи по-неформалната среща тази седмица, изясни на собствен ред френски чиновник.

Най-трудната борба е за промяната в електроенергетиката на Европейски Съюз.

Френските управляващи са огорчени от това, което те разказват като опит на Германия да саботира конкурентоспособността на нуклеарната индустрия на Франция, чиято евтина електрическа енергия може да им даде конкурентно преимущество на фона на усложненията на Германия с високите цени на газа.

" Отправната точка за всички тези разногласия е антиядрената политика на Германия, която се простира оттатък нейните граници ", означи Марк-Антоан Ейл-Мацега, началник на основания в Париж енергиен център на мозъчния концерн IFRI.

Германия реши последователно да се откаже от нуклеарната сила след през 2011 година, като затвори последните си реактори през април.

Тъй като достъпът на страната до на ниска цена съветски газ бе пресечен след низбухването на войната в Украйна обаче, нейната промишленост се бори с растящите разноски за електрическа енергия.

" Те се простреляха в крайници и в този момент желаят да стрелят и в нашия, с цел да сме квит ", означи френски чиновник, поискал анонимност.
 Германия към този момент счита Китай за систематичен противник, а не за търговски сътрудник
Германия към този момент счита Китай за систематичен противник, а не за търговски сътрудник

Аналена Бербок останала " повече от шокирана " от визитата си в Пекин

Германия и някои други страни членки на Европейски Съюз упорстват за по-строги правила за държавна поддръжка за цените на електрическата енергия. Властите в Берлин се притесняват, че Париж ще предложи подкрепяни от страната контракти с закрепена цена за нуклеарна сила на своята национална енергийна компания " Електрисите дьо Франс " и ще употребява събраните доходи за поддръжка на френската промишленост.

В Германия има опасения и че Франция може да притегли компании през река Рейн с по-евтина сила.

" Франция към този момент не наподобява да е в въодушевление за компромис ", показва Волфганг Мюнхау, осведомен с френско-германските договаряния.

Дипломат от Европейски Съюз разяснява, че разпадането на връзките сред двете страни би затруднило Съюза за постигането на единодушие по други основни решения , като да вземем за пример бъдещата

Освен неналичието на химия сред френския президент и немския канцлер Олаф Шолц, противоборството сред двамата произлиза от две разнообразни визии за света.

Концепцията на Макрон за " стратегическа автономност ", която планува Европа да не разчита на външни сили в браншове, които биха могли да ѝ обезпечат политически лостове, се сблъсква с историческото разчитане на Германия на американския боен чадър.
 Фискалните правила на Европейски Съюз скараха Франция и Германия
Фискалните правила на Европейски Съюз скараха Франция и Германия

Малко евентуално дебатът да бъде позволен преди края на годината

Решението на Берлин да започва с с американско и израелско съоръжение, а не с френско-италианско, бе повода Париж да анулира през предходната година.

Освен това Германия от дълго време упорства за концепцията " Wandel durch Handel " или " Промяна посредством търговия " - схващането, че търговията сред страните може освен да помогне за попречване на спорове, само че и да поддържа демокрацията в досегашните автократични режими.

Въпреки че концепцията беше подложена на критика за крах с Русия, немски чиновници считат, че комерсиалните връзки със страна като Китай могат да предотвратят конфлик т. Франция обаче избира по-настоятелен метод.

Това стана ясно, когато Брюксел стартира, което французите насърчиха, само че към което Германия има запаси.

" Докато германците не са склонни да рискуват, заради огромните си вложения в Китай, то французите са подготвени да живеят в свят, в който отмъщението от Пекин е все по-вероятно ", отбелязва Ноа Баркин, анализатор за GMF Asiа.
 Франция и Германия в спор за закупуването на американски оръжия
Франция и Германия в спор за закупуването на американски оръжия

Франция се застъпва за европейски компании, а Германия за бързината на осъществяване на поръчките
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР