Гледката е изненадваща: огромни многоетажни сгради се издигат насред планински

...
Гледката е изненадваща: огромни многоетажни сгради се издигат насред планински
Коментари Харесай

13 етажа, пълни с прасета

Гледката е изненадваща: големи многоетажни здания се издигат посред планински върхове в южен Китай. Те обаче не са предопределени за хора, а за... свине. В тези здания с височина от 13 етажа се отглеждат близо 30 000 животни, споделя в своя обява немската обществено-правна телевизия АРД. Причината блоковете да са с толкоз доста етажи е следната: земята в Китай е скъпа, по тази причина компанията притежател залага на височината. Храната за прасетата се доставя през огромни тръби. По този метод до тях доближава и филтриран въздух.

Прасетата съвсем нямат контакт с хора, нито с природата - по хигиенични аргументи. Екипът на немската обществено-правна медия е получил разрешение да посети постройките, в които се отглеждат прасетата, едвам две години след подаване на запитването. Германските публицисти прекарват там един ден и имат право да прегледат единствено един от многото етажи. Те описват, че петима служащи се грижат за 1000 прасета майки и прасенцата им. Голяма част от работата е автоматизирана - храна и вода се появява пред всяко прасе с натискане на бутон в контролното помещение на многоетажната плантация.

" Разбира се, че тук прасетата са по-щастливи "

Пред немската медия служащите приказват единствено хубави неща за активността си. Доволни са от изискванията. Не слагат под подозрение индустриалното земеделие и развъждането на свине в тези многоетажни здания. Тъкмо противоположното - съгласно една от работничките, чието име е Лу Чентон, тези блокове били много съвременни. Така било по-лесно, тъй като прасетата не се налагало сами да се изхранват при неприятни метеорологични условия. " Тук те имат всичко, от което се нуждаят. Винаги са нахранени и не са на открито на студа. Разбира се, че тук са по-щастливи ", споделя Лу Чентон пред АРД.

Веднъж на всеки четири месеца прасетата прекарват към час в огромна стая без прозорци, където могат да се движат свободно. През другото време те живеят в дребни кутийки, където има място единствено да легнат, споделя немската телевизия.

Колкото повече свинско месо, толково по-добре?

Половината от всички отглеждани по света прасета са в китайски ферми. С възходящия разцвет в страната потреблението на месо бързо се е нараснала. Никъде другаде по света не се употребява повече свинско месо от Китай. През последните пет години в цялостен Китай са издигнати десетки големи индустриални свинеферми, които да задоволят търсенето. През 2019 година Пекин позволи многоетажното развъждане на прасета и прикани всички държавни организации да поддържат свиневъдството.

Оттогава земеделието и отглеждането на животни се преглеждат като въпрос на националната сигурност, написа АРД. Целта е да се реализира цялостна самостоятелност от вноса. Понастоящем обаче Китай е най-големият вносител на селскостопански артикули, в това число на повече от половината от международното количество соя, която се употребява основно за храна на животните. Китай разполага с към 10% от земеделската земя по света, само че там живеят към 20% от международното население, акцентира немската телевизия.

За Китай през днешния ден цената на свинското се е трансформирала в политически въпрос. На покачването ѝ се гледа като на симптом на инфлация и по тази причина се следи деликатно. Правителството може да се намеси при положение на повишаване - като употребява държавния запас на свинско месо. През предходната година да вземем за пример се случи тъкмо това, напомня АРД. Свинското нарастна сериозно и Пекин извади от държавния запас над 107 000 тона свинско, с цел да намали цената.

Никъде не се употребява толкоз доста свинско месо, колкото в КитайСнимка: picture-alliance/AP Photo/F. Ting

В Китай свинското е симптом на разцвет, изяснява социоложката Минди Шнайдер. А непрекъснатото повишение на стандарта на живот е най-важният аршин за легитимиране на държавното управление. " Преди хората в Китай ядяха свинско един път годишно. След промените към този момент има повече месо ", изяснява експертката. " Успехът на държавното управление зависи затова и от това дали хората могат да си купуват свинско евтино. Така управляващите могат да кажат - вижте, оправяме се все по-добре! "

Поради това чумата по свинете основава и вътрешнополитически опасности. В интервала 2018-2020 година в Китай се наложи да бъдат умъртвени над 100 милиона прасета. Междувременно цената на месото се утрои. " Тази рецесия се превърна в катализатор на индустриалното свиневъдство ", изяснява Минди Шнайдер.

Най-различни вложители в свиневъдството

Една трета от всички свине в Китай се отглеждат от 20 компании. Все повече корпорации, които не са профилирани в земеделието, към този момент влагат в този бранш, в това число няколко IT компании, написа АРД. Най-големите здания, в които се развъждат свине - на 26 етажа за 1,2 милиона прасета годишно - се ръководят от огромен производител на цимент. Топлината от циментовия цех се употребява за топли бани и топла питейна вода за прасетата. Според компанията по този начин животните порастват по-бързо с по-малко фураж, написа АРД.

Малка свинеферма от 2007, когато още нямаше многоетажни свинефермиСнимка: Getty Images

Работниците от високите здания за свине в южната част на Китай живеят наоколо. Позволява им се да напущат мястото единствено един път месечно за шест дни, а когато се връщат още веднъж на работа, би трябвало да преминат през специфични хигиенични процедури. Това включва три изкъпвания, едно посещаване в сауна, три преобличания и цялостна стерилизация.

Работничката Лу Чентон живее със брачна половинка си в фамилен апартамент за служащи. Той също работи в свинефермата. Детето им обаче живее при баба си и дядо си, тъй като няма право да живее с родителите си. Те могат да го виждат единствено по шест дни месечно. " Нямам проблем с това ", споделя Лу пред АРД. " По време на пандемията останахме даже половин година без да излизаме. Правилата са строги. "

Храна, вода, малко спорт и покрив над главата. Тази китайска компания обезпечава това както на прасетата, по този начин и на хората.

***

Вижте и това видео от нашия списък:

Как се коли прасе?

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР