Гледах наскоро публикувания запис от камерата за обществена сигурност от 6 януари. Видях неща, които не бях виждал преди - включително зловещи сцени на законодатели, бягащи за безопасността си в един от най-мрачните дни в американската история.

...
Републиканците в Камарата на представителите започнаха да правят публично достояние
Коментари Харесай

Републиканците в Камарата на представителите започнаха да правят публично достояние записите от охранителните камери от 6 януари.

Записах се за 3-часова среща, където гледах записа в неизвестна конферентна зала.

Гледах как законодателите избягаха за безопасност — и се обединиха — докато бунтовниците обсадиха Капитолия.

Повече от две години и половина след нападението на 6 януари срещу Капитолия на САЩ републиканците в Камарата на представителите започнаха да правят охранителна камера кадри от дните около бунта са по-широко достъпни.

Междувременно имаше много противоречия — и изкривяване на събитията от този ден.

Когато демократите контролираха Камарата, те се противопоставиха на публикуването на целия кадър с аргумента, че това би било компрометиращо сигурността на американския Капитолийски комплекс. Въпреки това определени клипове са попаднали в документални филми за този ден и са изиграли важна роля в публичните изслушвания, организирани от комисията за 6 януари миналата година.

Когато републиканците си върнаха камарата, председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти разреши ексклузивен достъп на тогавашния водещ на Fox News Тъкър Карлсън до кадрите – което доведе до излъчване на изкривен разказ за събитията от деня, който разгневи дори колегите републиканци.

Но сега комисията по администрация на домовете отвори достъп към кадрите по-широко, позволявайки на репортери, определени групи с нестопанска цел, обвиняеми за 6 януари и тези, които бяха ранени по време на бунта, да видят кадрите.

Реших да ги разгледам. Ето как мина и какво видях.

Появяване, за да гледам записа

Като репортер, успях да се запиша за 3-часов интервал и мога теоретично продължете да го правите веднъж седмично. Изпратих имейл на служителите на комисията миналия понеделник и успях бързо да уговоря среща в 11 сутринта само дни по-късно.

В петък се срещнах със служители на комисията във фоайето на O'Neill House Office Building, по-малка -известна част от комплекса на Капитолия, където комисията от 6 януари даде показания на свидетели.

Персоналът ме заведе до конферентна зала на 4-ия етаж, където има три настолни компютъра — всеки от които е настроен да позволява сърфиране кадрите — бяха подредени до задната стена.

От мен се изисква да оставя всякаква електроника, включително мобилния си телефон, до вратата, за да ми попречат да записвам или снимам който и да е от кадрите.

Член от персонала на комисията беше на разположение през цялото време, за да отговаря на въпроси и да наблюдава терминалите, където друг репортер също преглеждаше кадри и си водеше бележки.

Как работи гледането

Когато седнах на терминала, голяма карта на Капитолийския комплекс изпълни екрана — една доста подобна на картата по-долу от Капитолийската полиция на САЩ, но в черно и бяло.

По картата бяха разпръснати сини кръгове, показващи местоположенията на група от охранителни камери. При увеличаване на мащаба всяка камера беше маркирана с малка икона на обектив на камера.

След като идентифицирах камера, която искам да гледам, можех да плъзна иконата на обектив в друг прозорец, където можех да вижте всеки момент между 5 януари и 7 януари 2021 г. Някои от времевите линии, придружаващи всеки клип, включваха оранжеви маркери, обозначаващи моменти, които предишните зрители — включително служителите на комисията от 6 януари — са искали да подчертаят.

Чрез капка -в менюто надолу, можех също да видя карти на вътрешните части на комплекса - включително всеки етаж на Капитолия и околните офис сгради, както и пешеходните тунели и релсите на метрото, които ги свързват - които бяха по подобен начин насложени с иконата на обектива на камерата

Като се има предвид, че вече видяхме толкова много кадри на бунтовниците от външната страна на сградата, избрах да се съсредоточа върху вътрешността, като разгледам по-специално как законодателите реагираха на надвисналата заплаха.

< p>Административната комисия на Камарата също така позволява на новинарските издания да изискват клипове от конкретни камери и скоро ще ги направи обществено достъпни чрез онлайн „читалня“.

Какво видях от страна на Камарата

Започнах с разглеждане на пешеходния тунел, който свързва Капитолия с офис сградата на Кенън Хаус – зона, която често наблюдавам по време на сесиите, когато се надявам да говоря с определени членове на Камарата.

< p>Съсредоточавайки се около 14:00 часа - когато бунтовници спряха процедурата по сертифициране на Избирателната колегия в Камарата на представителите - видях постоянен поток от активност в тунела.

Демократичният представител Кори Буш и началникът на нейния щаб може да са видян да се отдалечава от Капитолия в 14:07, по-малко от 15 минути преди Камарата да излезе в почивка. Буш по-късно разказа през февруари 2021 г., че „просто е почувствала необходимостта“ да излезе по време на процедурите в Камарата на представителите, преди залата да бъде пробита.

Девет минути по-късно видях полицията да води насила мъж – вероятно бунтовник — надолу по тунела и далеч от Капитолия. Видях тълпа полицейски служители да се насочват към Капитолия в 14:33, точно когато ситуацията извън залата започваше да се влошава.

На горния етаж се съсредоточих върху една самотна охранителна камера пред Домашна камера. В 14:27 група бунтовници започна да се събира в коридора, водещ към залата, където членовете на Камарата и репортерите обикновено правят телевизионни хитове, и бунтовниците първоначално бяха посрещнати с нещо, което изглеждаше само с един полицай.

Тълпата продължи да набъбва и постепенно стана все по-видимо неспокойна и развълнувана, и дори когато още полицаи пристигнаха за подкрепа, това очевидно не беше достатъчно: в 14:36 ​​бунтовниците надвиха ченгетата и се втурнаха напред към вратата на залата.

Погледнах камерите в тунела на метрото, свързващ Капитолия с офис сградата на Рейбърн Хаус, който изглежда беше тунелът, който повечето членове на Камарата използваха за евакуация. На друга охранителна камера в Longworth House Office Building наблюдавах законодатели от двете партии да се събират близо до защитеното място, където се укриваха по време на бунта.

След това прескочих до по-късно през деня, където видях законодателите започват да се връщат в залата след 20:00 часа.

В тунела на Кенън видях депутат Стени Хойер – тогава лидер на мнозинството в Камарата на представителите – да води голяма процесия от около 25 служители обратно в Капитолия в 8 :04 следобед.

Законодателите започнаха да се връщат в минутите след това, когато видях тогавашния представител. Мадисън Которн, републиканец, който си проправя път към Капитолия точно до реп. Ерик Суолуел, демократ.

Ето какво видях от страна на Сената

От страна на Сената, Фокусирах се върху охранителните камери извън задната част на залата, където сенаторите – и тогавашният вицепрезидент Майк Пенс – бяха отведени, тъй като заплахата от бунтовниците стана по-ясна.

Пенс напусна залата надолу по източната страна обратно стълбище в 14:26 ч., приблизително 4 минути преди всички останали да бъдат отведени надолу по западното стълбище от другата страна.

Точно в този момент се появи страхът от този ден, дори на безшумния кадър че гледах. Офицерите на западното стълбище бяха поставили барикада, използвайки няколко стола и пейки, и по-специално един офицер можеше да бъде видян видимо да се люлее напред-назад, крачейки наоколо, докато изтичаха минутите.

Сенатът е общоизвестен като по-колегиалната камара и това си пролича.

Докато сенаторите се спускаха надолу по стълбището в един ред, те изглеждаха физически облегнати един на друг, докато бягаха.

Долу в мазето под Капитолия гледах как сенатор-републиканец Джон Бузман помага на сенатор-демократ Даян Файнщайн да си проправи път към защитеното местоположение на сенаторите в офис сградата на Харт Сенат, с една ръка, хваната здраво за гърба. В Харт, сенаторите от Аляска Лиза Мърковски и Дан Съливан можеха да бъдат видени да заключват ръце, докато си проправяха път към безопасността.

Други случайни наблюдения, които записах в бележника си, включваха: репортер, който очевидно интервюира сенатор републиканец. Кевин Крамър, цитиран източник за репортери от Капитолия, докато евакуацията се проведе; републиканец тогава сенатор. Джим Инхоуф се върти в тунела към Харт, по телефона и изглежда объркан, тъй като служителите привидно го насърчават да продължи да се движи; Сенаторът демократ Шелдън Уайтхаус изглежда е последният сенатор, успял да излезе от Капитолия, минути след всички останали.

Това, което не видях — или не можах — да видя< /h2>

Три часа не са достатъчно време, за да се видят всички кадри.

Има и много зони в комплекса, където няма налични кадри, очевидно поради липса на камера покритие. Това включва зоната зад залата, където бунтовникът Ашли Бабит беше застрелян от полицейски служител на Капитолия, както и горните етажи на повечето офис сгради.

Въпреки това, със сигурност има още, които човек може да разгледа, включително противоречивата туристическа група, която републиканецът Бари Лоудърмилк ръководи деня преди бунта, как камерите на територията на Капитолия са уловили напредването на тълпата и още депутати, които се връщат в залата си вечерта на 6-ти.

Общо взето обаче открих, че преживяването беше зловещо.

Започнах да отразявам Capitol Hill няколко месеца след бунта и повечето от това, което знам за този ден, се основава на новинарски репортажи, документални филми и изслушванията на комисията от 6 януари.

Нефилтрираните кадри обаче бяха още едно ярко напомняне за мрака на този ден.

Видях не само законодателите, които отразявам, но също и репортери, с които работя, тичащи за безопасност в сградите, където сега работя. Пандемията от COVID-19 все още бушува по време на бунта и виждайки всички да се разхождат наоколо с маски – както и няколко, които явно не го правеха – върна някои от особеностите на този момент във времето.

Но се радвам, че го направих, и като цяло се радвам, че кадрите се разпространяват по-широко. Ако не друго, това е напомняне за това какъв наистина беше този ден и как хората в Капитолия всъщност го изживяха.

Прочетете оригиналната статия в Business Insider

Вижте коментарите

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР