Главният здравен инспектор Ангел Кунчев заяви пред Би Ти Ви,

...
Главният здравен инспектор Ангел Кунчев заяви пред Би Ти Ви,
Коментари Харесай

Ангел Кунчев: Очаква се утре здравните власти да обсъждат дали се налагат нови Covid мерки



Главният здравен контрольор Ангел Кунчев съобщи пред Би Ти Ви, че здравните управляващи се чака да разискват още на следващия ден дали се постановат възможни нови ограничения.

Засега не се възнамерява нито цялостен локдаун, нито ново прекъсване на присъственото образование на учениците, уточни още той:

" През изтеклите две години ние минахме през съвсем целия набор от ограничения - от най-леките до най-тежките. И си научихме  до огромен степен уроците, че не би трябвало да се мятам нито в едната, нито в другата прекаленост ".

" За мен е изключен цялостен локдун в смисъл, в който го помним, с надали не усложнение при напредване сред градовете. Той сподели, че удря доста тежко естествения живот на хората, а даже и да дава някаква стойност, не отразява действителната реалност ", означи Ангел Кунчев.

Междувременно вирусологът от Националния център по заразни заболявания Любомира Николаева-Гломб съобщи пред БНР, че 12-те проби, при които беше потвърден новият коронавирусен вид Омикрон, са взети в седмицата преди Коледа.

" При всяко състояние разновидността Омикрон е импортиран извън в България. Тези хора, които са внесли Омикрон, са заразили свои близки, познати и другари, те са заразили други и някои към този момент от тази втора или трета линия на контакти са решили да отидат да се изследва. По този метод сме засекли новия коронавирусен вид ".

Според данните от други страни, новия вид Омикрон протича по-леко, защото в доста по-малка степен визира белите дробове:
" Този вид се развъжда доста по-добре в клетките на горните дихателни пътища - към 10 пъти по-бързо и по-ефективно, в сравнение с в клетките на белодробния епител ", уточни професор Николаева.

Тя удостовери, че имунизацията понижава до най-малко риска от тежко боледуване и гибел. 

Възможност за имунизация против ковид има и през днешния ден в София и на доста други места в страната -  най-вече в лечебни заведения, медицински центрове и в постройките на Регионалните здравни инспекции.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР