Главният шведски преговарящ, който води преговорите с Турция за членство

...
Главният шведски преговарящ, който води преговорите с Турция за членство
Коментари Харесай

Има напредък в преговорите с Турция за НАТО, обяви главният шведски преговарящ

Главният шведски договарящ, който води договарянията с Турция за участие в НАТО, съобщи, че страната му е постигнала прогрес и че единствено някои дребни стъпки ще са нужни за реализиране на пълноправно участие.

" Обменихме редица хрумвания с полицията и сътрудниците им в Турция, с цел да ускорим битката с терористичната опасност за Турция от страна на (терористичната Кюрдска работническа партия) ПКК ". Това заяви Оскар Стенстрьом пред локално радио след срещата на турска, шведска и финландска делегация в Стокхолм на 25 ноември, предава " Хюриет дейли нюз ", представен от Българска телеграфна агенция. 

Това беше втората среща на Постоянния взаимен механизъм, основан от трите страни според тристранното съглашение, което те подписаха в края на юни. Споразумението проправи пътя на двете скандинавски страни да стартират процеса на участие в алианса, при изискване че засилят антитерористичното съдействие с Турция и екстрадират терористи.

В взаимното изказване на трите страни, оповестено след срещата, се показва, че Турция е приела, че " претендентите за участие в НАТО са подхванали стъпки, с които извършват поетите от тях задължения ".

" Имахме доста добър звук и за първи път в взаимно изказване сигнализирахме, че е реализиран прогрес ", съобщи Стенстрьом. Шведският договарящ добави, че Швеция има " още една дребна стъпка към пълноправното участие " и че " изпълнените условия ще бъдат приложени и към шведското законодателство за тероризма ".

Наскоро Швеция промени антитерористичния си закон с обещанието, че ще укрепи позициите на правоприлагащите органи против терористичните организации. Законът ще влезе в действие на 1 януари.

Анкара признава, че има някои позитивни стъпки от страна на Швеция и Финландия, само че чака да види използването на новия закон в Швеция през първото тримесечие на 2023 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР