Главният секретар на Организацията за освобождение на Палестина и главен

...
Главният секретар на Организацията за освобождение на Палестина и главен
Коментари Харесай

Главният палестински преговарящ с Израел почина от COVID-19 |

Главният секретар на Организацията за избавление на Палестина и основен договарящ с Израел Саеб Ерекат умря на 65-годишна възраст, откакто се болести с COVID-19. Това оповестиха от кабинета на президента Махмуд Абас, съобщи Би Би Си.

Ерекат беше основният договарящ на палестинците в мирните договаряния с Израел през последните 25 години.

" Саеб Ерекат умря в болница в Ерусалим, където беше признат на 18 октомври ", допълват управляващите. Приет е в тежко положение и е бил подложен в изкуствена кома. 

Според лекарите лекуването му е " голямо предизвикателство ", така като през 2017 г. е претърпял белодробна трансплантация, имал е " отслабена имунна система и бактериална зараза ".

Той оказа помощ за договарянията за знаковите съглашения от Осло през 1993 година, които способстваха за основаването на Палестинската автономност.

Саеб Ерекат се бореше усилено за това спорът с Израел да се приключи с да се одобри решение за две страни. Главният договарящ призоваваше за интернационалните наказания против Израел поради окупацията на Западния бряг, Източен Йерусалим и Ивицата Газа, както и за протест на израелски компании, опериращи в окупираните територии.

Ерекат е роден в Йерусалим през 1955 година, само че е израснал в Йерихон. През 1972 ч. се реалокира в Съединени американски щати, където получава бакалавърска и магистърска степен по интернационалните връзки. По-късно печели стипендия за докторска степен във Англия по разрешаване на спорове. Завършва през 1983 година и стартира да написа публикации за палестинския вестник " Ал Кудс ", в които приканва за разговор сред палестинските и израелските учени.

След като оказва помощ за изработването на историческите мирни съглашения от Осло от 1993 и 1995 година, Ерекат става основен палестински договарящ. Освен преговарящ, Ерекат е бил и министър на локалното ръководство в Палестинската администрация и е представлявал Йерихон в Палестинския законодателен съвет.

Ерекат се бори със здравословни проблеми в продължение на няколко години. Получава инфаркт през 2012 година, а през 2017 година претърпя белодробна трансплантация в болница в американския щат Вирджиния.

Има четири деца - дъщери близнаци и двама сина.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР