Главният секретар на МВР Ивайло Иванов е освободен заради действията

...
Главният секретар на МВР Ивайло Иванов е освободен заради действията
Коментари Харесай

Действията на МВР по време на протестите - основен мотив за освобождаването на Ивайло Иванов

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов е освободен поради дейностите на полицията по време на миналогодишните антиправителствени митинги.

Това излиза наяве от претекстовете за освобождението му от служба. Сред тях са нарушаване на съществени правила за работа в Министерство на вътрешните работи, изразяващо се в неуважение и негарантиране на правата и свободите на жителите и тяхното достолепие, както и липса на обективност и безпристрастност, с което е уязвил престижа на Министерство на вътрешните работи.

" Като висша професионална служба в Министерство на вътрешните работи основният секретар е задължен да възнамерява, провежда и управлява главните действия в Министерството на вътрешните работи и да дава отговор за осъществяването им. Той носи отговорност за дейностите на Министерство на вътрешните работи, ориентирани против почналите на 9 юли и траяли до края на 2020 година митинги против разрастващите се корупция и безвластие в ръководството на страната, както и против рестриктивните мерки на свободата на словото ", написа още в претекстовете.

Уточнява се, че за защитата на публичния ред при протестните дейности в столицата са включени сили и средства от разнообразни структури на Министерство на вътрешните работи, а при неутрализирането на митинга служителите на реда са позволили неточности от учредителен и механически порядък.

" Въпреки изказванията на основен комисар Ивайло Иванов, че интервенцията на полицейските органи е " съвършено проведена " и са се справили " професионално ", вечерта на 2 септември 2020 година в София напрежението сред органите на реда и протестиращите ескалира и се позволиха конфликти.

Пострадаха в друга степен лица с нападателно държание, само че също по този начин и мирни протестиращи жители, както и публицисти. Случилото се по време на митингите и дейностите на органите на Министерство на вътрешните работи откриха отзив и бяха отразени в позициите на редица интернационалните държавни и неправителствени органи и организации. Социологичните изследвания демонстрираха, че обществото желае смяна и не толерира полицейското принуждение ", се показва в претекстовете за освобождението от служба.

Като висша професионална служба основният секретар на Министерство на вътрешните работи е директно виновен за настъпилите нездравословни последствия – образуваното отрицателно отношение към органите на Министерство на вътрешните работи във връзка на дейностите им при обезвреждане на провокациите по време на митингите.

Като утежняващи условия се явяват публичната значителност на заеманата от основен комисар Ивайло Иванов служба и несъответствието на неговото държание с характера на вменените му от закона отговорности за битка с престъпността и запазване на публичния ред.

При реализиране на своите пълномощия основният секретар на Министерство на вътрешните работи е нарушил одобрените международни и европейски професионални стандарти, което е съображение за преустановяване на пълномощията му ", се добавя още в претекстовете.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР