Главният редактор на списание Русия в глобалните въпроси“ и председател

...
Главният редактор на списание Русия в глобалните въпроси“ и председател
Коментари Харесай

Кавказ не търпи фантазии: Отдалечаването на Русия ще доведе Армения до безизходица

Главният редактор на списание „ Русия в световните въпроси “ и ръководител на президиума на публичното съдружие „ Съвет по външна и отбранителна политика “ Фьодор Лукянов, разяснява настоящите районни процеси в Южен Кавказ в подтекста на геополитическите промени и отговори на редица въпроси, които се слагат в Армения на фона на руско-турското съдействие.

Специалистът беше помолен да разяснява по-специално въпроса за вероятното „ отдръпване “ на Армения от Русия на фона на хипотетичното доближаване сред закавказката република и Турция, като част от процеса за нормализиране на връзките сред Ереван и Анкара, което стартира при започване на тази година.

„ Ако Турция стане поръчител за отбрана от нахлуване на Азербайджан, за какво тогава са нужни да вземем за пример съветски бази на арменска територия?”, се пита Лукянов.

Според специалиста " това са мечти, които са много съпоставими с огромните фантазии на Михаил Горбачов за общ европейски дом ".

„ На доктрина можете да начертаете всякаква скица. На процедура вие знаете по-добре от мен дали арменското общество е готово да има вяра повече на турските гаранции, в сравнение с съветските. Струва ми се мъчно, като се има поради освен далечната, само че и близка история. Затова арменско-турското доближаване, което не може да има постоянен темперамент, е неприятно за всички”, отбелязва събеседникът.

За Армения това е задънена улица на развиване, за Русия това е непрекъснат, освен евентуален, само че и действителен източник на спорове, в това число военни, изясни той.

„ Трябва да кажа, че руско-турските връзки са необикновено събитие. С огромен интерес и удивление следя по какъв начин се развиват от 2015 година насам. Две страни, чийто исторически опит е извънредно на военни спор, сред които няма доверие на културно-историческо равнище, а ползите са противоположни по съвсем всички тематики. Уж всичко е ясно, само че в това време връзките се оказаха постоянни и най-важното, градивни, проблемите, които пораждат, от време на време доста остри, се вземат решение без спиране “, отбелязва политологът.

Това е доста значим детайл от актуалната политика, когато взаимозависимостта не е, че имаме потребност един от различен, а че можем да си нанесем доста огромни вреди по целия набор,заявява Лукянов.

„ Струва ми се, че имахме такова тестване с Турция тъкмо по време на спора към сваления съветски бомбардировач Су-24 сирийското небе, когато и на двете страни стана ясно, че спектърът е доста необятен. Вторият значим детайл: във всички конфликтни точки, където вземат участие и двете страни, никоя не може да реализира задачите си, в случай че другата ѝ пречи интензивно “, акцентира съветският анализатор.

Русия поредно поддържа процеса на нормализиране на връзките сред Армения и Турция, който започва на 14 януари 2022 година в Москва с посредничеството на Руската федерация.

По-рано секретарят на Съвета за сигурност на Армения Армен Григорян обърна внимание, че Русия през цялото време взе участие в процеса на нормализиране на връзките сред Ереван и Анкара, познава го и способства за установяването на връзки сред двете прилежащи страни.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР