Главният прокурор Сотир Цацаров заяви днес по време на правна

...
Главният прокурор Сотир Цацаров заяви днес по време на правна
Коментари Харесай

Цацаров подкрепи премахването съкратеното производство при умишлени убийства

Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи през днешния ден по време на правна комисия, че поддържа премахването на съкратеното произвеждане при каузи за умишлени убийства и тежки телесни повреди, с което тя се понижава автоматизирано с една трета. Такава смяна оферират законопроекти за промени в Наказателно-процесуален кодекс импортирани от народните представители Корнелия Нинова, Искрен Веселинов и Веселин Марешки.

Комисията разисква и плана на ГЕРБ, който планува понижаване на присъдата при признания не с една трета, както е до момента, а с една пета и съдът да взема решение по кое време да я почете. Той обаче не получи поддръжката на основния прокурор в тази си част.

Първоначално за анулацията на съкратеното произвеждане бяха единствено Българска социалистическа партия, " Обединените патриоти " и " Воля ". ГЕРБ бяха срещу и предлагаха то да бъде лимитирано и да се разпорежда на съдията да преценя за всеки съответен случай.

На съвещанието на правната комисия обаче се появи основният прокурор Сотир Цацаров, който сподели, че поддържа протестиращите. Така концепцията на опозицията също беше подкрепена от ГЕРБ и мина в комисия.

По думите на Цацаров ограничението на съкратеното разследване би трябвало да се одобри. Той счита, че би трябвало да се избере справедливостта пред другите съображения.

" Това е радикалният метод ", съобщи Сотир Цацаров като добави, че съдът въпреки всичко ще може да регистрира при изговаряне на присъдата си направените признания от подсъдимия. И напомни, че преди 2006 година не е имало кратко произвеждане.

" Трябва да бъде признато не по популистки съображения, даже не заради обстоятелството, че са се натрупали във времето случаи, които демонстрират несправедливостта на настоящата наредба, а тъй като в най-общ проект би трябвало да изберем сред две полезности. Едната от тях е провеждането на наказателното произвеждане в рационален бърз период, а другата е публичното възприятие за правдивост ", съобщи още Цацаров.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР