Главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на ДАНС и директорът на

...
Главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на ДАНС и директорът на
Коментари Харесай

Парламентарната комисия за НДК може да поиска повече време за работа

Главният прокурор Сотир Цацаров, ръководителят на ДАНС и шефът на Агенция за Държавна финансова ревизия отиват на чуване в комисията за НДК

Още по тематиката
Трима министри ще бъдат разпитвани в прокуратурата по случая

Те са имали неразбираеми критерии, оценени са от некадърно жури и са движени напред макар процедурните нарушавания

Властта е била наясно с проблемите в ръководството на НДК отдавна, само че не е подхванала нищо
Временната парламентарна комисия, която би трябвало да откри по какъв начин са харчени парите за подготовката на НДК за българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, най-вероятно няма да завърши работата си до края на юли, както беше планувано. " Хаосът от последните две години е толкоз цялостен, че може би ще се наложи да желаяме удължение на периода ", сподели един от представителите на опозицията в нея. В същото време ръководителят й Диана Йорданова (ГЕРБ) счита, че отчетът може да бъде гласуван в пленарна зала идната седмица.

Във вторник комисията изслуша на закрито съвещание основния прокурор Сотир Цацаров, ръководителя на ДАНС Димитър Георгиев и шефа на Агенция за държавна финансова ревизия Георги Начев.След края на съвещанието Цацаров отхвърли детайлности, тъй като тримата подписали заявления, че няма да разгласяват диалозите. Все отново стана ясно, че сигналът до ДАНС за нередности в НДК е подаден на 7 февруари от някогашен чиновник на НДК, и че наблюдаващите прокурори са решили да извикат различен някогашен шеф на двореца - Оли Груева като очевидец, както и Деница Златева - вицепремиер в служебното държавно управление на Огнян Герджиков. " Ако наблюдаващите прокурори преценяват, възможното обвиняване към Мирослав Боршош по член 254а няма да е единственото ", сподели още Цацаров. Боршош е извикан в столичното разследване на 20 юли като обвинен.

На въпрос допустимо ли е Бойко Борисов също да свидетелства, основният прокурор отвърна - " в случай че преценяват наблюдаващите прокурори, няма никаква спънка да бъде разпитан ". По-рано денем представителят на обвиняването Румяна Арнаудова сподели, че се ревизират близо 4 000 контракта, по които страна е НДК, а по-късно Цацаров посочи, че се чакат и договорите с външни реализатори до юни 2017г.

Временната комисия ще изслуша в понеделник Груева, както и други някогашни шефове и членове на управата на НДК. По това предложение представителите на ГЕРБ са дали своят вот с " въздържал се ", тъй като към този момент имало задоволително информация. Диана Йорданова твърди, че една от рекомендациите, с която комисията в последна сметка ще излезе, е решение на Народното събрание, което да разпореди на Сметната палата да извърши инспекция за целесъобразното разходване на средствата, с които е повишен капиталът на НДК.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР