Главният прокурор Сотир Цацаров подписа меморандум за разбирателство между Прокуратурата

...
Главният прокурор Сотир Цацаров подписа меморандум за разбирателство между Прокуратурата
Коментари Харесай

Прокуратурата и ЕИБ подписаха меморандум

Главният прокурор Сотир Цацаров подписа меморандум за съгласие сред Прокуратурата на Република България и Европейската капиталова банка за подсилване и усилване на съдействието и обмена на информация сред двете институции, като значимо средство в битката против измами, корупция, съглашателство, насила, възпрепятстване, проведена престъпност, изнудване, изпиране на пари и/или финансиране на тероризма и тяхното отражение върху националния бюджет и плановете, съфинансирани от фондовете на Европейска инвестиционна банка.

Това оповестиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България. Основните области на съдействие сред Прокуратура на Република България и Европейска инвестиционна банка включват продан на документи и информация, експертизи и техническа помощ в сходство с подписания Меморандум в личната си пълномощия и при съблюдаване на правната уредба и отговорностите, свързани с техните съответни действия, произлизащи от националното, европейското и интернационалното право. Прокуратурата на Република България, посредством профилирано звено във Върховна касационна прокуратура и Европейската капиталова банка, посредством Отдела за следствие на измамите на Главния инспекторат, са поели задължения да обменят документи и информация, когато последните са нужни във връзка са следствие на лъжливи и противозаконни практики и обвързваните с тях закононарушения.

Чрез подписването на меморандума за съгласие са сложени основите на по- тясно оперативно съдействие за реализиране на задачите разследвания/ наказателни и административни/ и други оперативни действия.

Предвидена е опция Прокуратурата и Европейска инвестиционна банка да си дават и техническа помощ, в това число продан на най- положителни практики, механически средства за следствие, на способи за култивиране и разбор на данни от следствия, експертен опит в осведомителните технологии или съоръжение за следствие.

Обменът на информация от Европейска инвестиционна банка на Прокуратура на Република България ще се реализира в сходство с използваното законодателство за отбрана на данните, в това число Директива Европейски Съюз 2016/680 по отношение на отбраната на физическите лица по отношение на обработването на персонални данни от способените органи за задачите на предотвратяването, следствието, разкриването или наказателното гонене на закононарушения или осъществяването на санкции и по отношение на свободното придвижване на такива данни, правилник /ЕС/ 2016/679 по отношение на отбраната на физическите лица по отношение на обработването на персонални данни и по отношение на свободното придвижване на такива данни, Закона за отбрана на персоналните данни и Наказателно - процесуалния кодекс на Република България що се отнася до Прокуратурата и Регламент (ЕС) 2018/1725 на Европейския парламент и на Съвета от 23 октомври 2018 година по отношение на отбраната на физическите лица по отношение на обработването на персонални данни от институциите, органите, службите и организациите на Съюза и по отношение на свободното придвижване на такива данни що се отнася до Европейска инвестиционна банка.

Поети са задължения и за гарантиране на поверителността на информацията.

Европейската капиталова банка (ЕИБ) е банката на Европейския съюз. Тя е дълготрайна кредитна институция на Европейски Съюз и е единствената банка, притежавана и представляваща ползите на държавите-членки на Европейския съюз. Тя дава дълготрайно финансиране за рационални вложения, с цел да способства за реализиране на задачите на политиката на Европейски Съюз. Европейска инвестиционна банка работи в тясно съдействие с други институции на Европейски Съюз за използване на политиката на Европейски Съюз. Като най-големият многостранен кредитополучател и заемодател по размер, Европейска инвестиционна банка дава финансиране и експертен опит за постоянни и устойчиви капиталови планове, които способстват за реализиране на задачите на политиката на Европейски Съюз. Повече от 90% от активността на Европейска инвестиционна банка е ориентирана към Европа, само че Банката също по този начин поддържа външната политика и политиката за развиване на Европейски Съюз.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР