Главният прокурор предлага да отпадне възможността за предоставяне на българско

...
Главният прокурор предлага да отпадне възможността за предоставяне на българско
Коментари Харесай

Главният прокурор предлага да отпадне даването на гражданство срещу инвестиции

Главният прокурор предлага да отпадне опцията за даване на българско поданство против вложения. Пред депутатите от краткотрайната парламентарна комисия за аферите с продажба на българско поданство Сотир Цацаров съобщи, че инспекциите на ДАНС и прокуратурата са открили доста нарушавания и няма механизъм за надзор.

Пред депутатите Сотир Цацаров сподели, че е изискал отнемането на към този момент обещано българско поданство на двама руснаци, трима египтяни, един пакистанец и един йорданец. Общото в седемте случая е, че те са станали български жители поради вложения в държавни скъпи бумаги, само че са ги продали преди да изтече наложителния двугодишен период за поддържане на инвестицията след издаването на Указа за българско поданство.
Сотир Цацаров, основен прокурор: В шест от седемте случая, скърбя за думата, която ще употребявам, нахалството е толкоз крещящо, че инвестицията не съществува все още на издаване на Указа, въпреки че тя съществува все още на подаване на тези документи.
Според Цацаров законът дава опция да се построи скица за продажба на българско поданство.

Сотир Цацаров, основен прокурор: В доста случаи е било открито в резултата на настоящи канали, които са били свързани с избрани адвокатски адвокатски фирми и с набирането на съответния безусловно примерен набор от документи.
Сотир Цацаров предлага два разновидността за решение на проблемите. Единият е поданство да се дава единствено против действителна инвестиция, а не против закупени държавни скъпи бумаги или облигации. При този вид, съгласно основния прокурор, би трябвало да има и механизъм за надзор, дали инвестицията се поддържа и развива. Призна, че е последовател на втория вид - да няма поданство против вложения.

Сотир Цацаров, основен прокурор: Оказва се, че капиталово поданство получават лица, не става дума да подценяваме страните - мерим вложенията, лица които са жители на Пакистан, на Египет, на Руската федерация, на Украйна, чиято инвестиция е безусловно нула.
Главният прокурор предлага да се одобряват и по-строги условия за документите с които се потвърждава български генезис за предоставяне на поданство на представители на българските малцинствата от прилежащи и близки страни. Той заяви още, че се чака внасянето в съда на обвинителния акт по аферата в Агенцията за българите в чужбина.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР