Главният прокурор обяви, че има политическа атака срещу правото и

...
Главният прокурор обяви, че има политическа атака срещу правото и
Коментари Харесай

Спор между главния прокурор и служебния правосъден министър

Главният прокурор разгласи, че има политическа офанзива против правото и законността у нас. Иван Гешев отбрани профилираното правораздаване против предлагането за неговото закриване. Служебният правосъден министър отвърна, че профилираните прокуратура и съд не са потвърдили успеваемостта си. Това се случи на проведена от прокуратурата интернационална конференция за правосъдната промяна и профилираното правораздаване. По-късно правосъдният министър изиска от Висш съдебен съвет да стартира дисциплинарно произвеждане против основния прокурор.



Главният прокурор уточни, че концепциите за правосъдна промяна са следващите за последните 30 години и те още веднъж не са разисквани както с професионалната, по този начин и с научната общественост.

" За страдание сме изправени пред политически опит за пробив в правото и законността. Според мен и съгласно прокуратурата, маскирани като промяна и битка с престъпността. На лице е действителна заплаха за върховенството на правото и на главните демократични полезности, които споделят нашите от Европейското семейство ", съобщи Иван Гешев, основен прокурор.

Служебният правосъден министър, обаче означи, че профилираното правораздаване у нас не е постигнало предстоящите резултати.

" За страдание за своето дълготрайно битие, институциите на профилираната прокуратура и съд не съумяха да убедят българските жители в своята успеваемост, в своята обективност, безпристрастност, законосъобразното протичане на тяхната активност и в последна сметка от нуждата от тяхното битие. Нещо повече, те съумяха да основат в обществото чувството, че постоянно служат като принадлежности за разпра от страна на властимащите, вместо да бъдат техен коректив и органи, призвани да се борят с корупцията по високите етажи на властта ", сподели Иван Демерджиев, длъжностен министър на правораздаването.

Иван Гешев разяснява и апелите на Кирил Петков и Христо Иванов да си подаде оставката.

" Това, че български политици желаят оставката на основния прокурор значи, че българската прокуратура работи доста добре. Притеснително щеше да бъде в случай че харесват прокурорите. Нашата работа като прокурори не е да ни харесват ", уточни Иван Гешев.

И риторично попита за какво би трябвало да си подава оставката.

" Може би тъй като бяха импортирани в съд обвинявания за хора, които вие и българските жители назоваха недосегаеми ", добави Гешев.

Гешев напомни, че Европейската комисия е прекратила наблюдението на България по тематиката " проведена престъпност " точно поради работата на профилираната прокуратура. По думите му тя се употребила с доверие и поддръжка от сътрудниците си.

" Беше подкрепена от Антимафия - Италия, всеки знае коя е тази конструкция. От сръбските сътрудници, от гръцките сътрудници. Ако отново си послужа с една сентенция " Никой не е оракул в личната си страна ". Навсякъде те получават интернационално самопризнание ", твърди основният прокурор.

Според Гешев през последните месеци било нарушено взаимоотношението сред между държавното обвиняване и службите за сигурност не по виновност на прокуратурата. Това към този момент било довело да отрицателни резултати.

" Виждаме по какъв начин София още веднъж се цялостни с мигранти. Виждаме по какъв начин се възражда проведената престъпност. Виждаме по какъв начин се възраждат телефонните измами. Корупцията на битово равнище. Попитайте. Имам доста познати, които описват какво се случва и по какъв начин обикалят по павилионите да им желаят такса разнообразни служби ", уточни Гешев.

Главният прокурор твърди още, че против прокуратурата към този момент се води война.

" Която прераства в персонална вендета даже в репресии против родственици на магистрати ", съобщи Гешев.

Гешев, обаче отхвърли да разяснява роднините на кои магистрати са били подложени на репресии. Според неофициална информация на разпит в полицията са били викани близки на основния прокурор по отношение на дипломата за правист на обвинител " номер едно ".



По време на конференцията служебният правосъден министър не разяснява тематики разнообразни от специализирането правораздаване. По-късно обаче беше публикувано известие, че Иван Демерджиев е изискал да стартира дисциплинарно произвеждане против Иван Гешев и заместничката му Пламена Цветанова, тъй като не са дали информация за инцидентното систематизиране на делата в прокуратурата.



От държавното обвиняване дадоха отговор, като предложиха на правосъдния министър да прочете Закона са правосъдната власт. Цитираха, че право за сходно предложение имат 5-има членове на Висш съдебен съвет или трима членове на съответната гилдия в съвета.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР