Главният прокурор на Република България внесе в деловодството на 49-ото

...
Главният прокурор на Република България внесе в деловодството на 49-ото
Коментари Харесай

Иван Гешев поиска имунитета на Кирил Петков

Главният прокурор на Република България внесе в деловодството на 49-ото Народно заседание искане за сваляне на имунитета на народния представител К.П., някогашен министър-председател, по предложение на Софийската районна прокуратура.

Искането е по отношение на досъдебно произвеждане по отношение на писмена декларация, подадена от К.П. на съображение член 110 от Конституцията на Република България. В предлагането на наблюдаващия прокурор от СРП се показва, че К.П. е подал декларацията пред орган на власт – Президента на Република България, като в нея умишлено е затаил истина – наличие на двойно поданство, и удостоверил неистина – отговаряне на изискванията за избиране на народни представители (престъпление по член 313 алинея 1 от НК).

С решение на ЦИК от 08.04.2023 година К.П. е разгласен за депутат и след полагането на клетва на 12.04.2023 година се явява лице с имунитет.

Съгласно Конституцията на Република България и Правилника за организацията и активността на Народното събрание възбуждането на наказателно гонене против депутат е възможно само с позволение на Народното събрание или при документално съгласие на К.П.

Проверката стартира в спецпрокуратурата през август 2021 година, откакто бяха подадени няколко сигнала за това, че Кирил Петков погрешно е заявил, че няма двойно поданство, когато е назначаван за длъжностен стопански министър.

През октомври 2021 година Конституционният съд излезе с решение, с което беше разгласен за противоконституционен указът на президента Румен Радев в частта, с която за длъжностен министър на стопанската система е назначен Кирил Петков. Конституционните съдии показаха в претекстовете си, че " се постанова безапелационен и еднопосочен извод, че освобождението на Кирил Петков от друго поданство - в тази ситуация от гражданство на Канада е настъпило след назначението му за длъжностен министър ".
Прочетете още
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР